Η «εξειδικευμένη» Altamira σε «διάσωση» του Συνεργατισμού

Του Σωτήρη Βλάχου

Η «εξειδικευμένη» Altamira σε «διάσωση» του Συνεργατισμού, λοιπόν. Εξειδικευμένη τη χαρακτηρίζει έκθεση της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Πόσο ισχύει αυτό, με την έννοια της αποτελεσματικής Altamira, θα φανεί παρακάτω. «Όταν οι θύτες ’’διασώζουν’’ τα θύματά τους» θα ταίριαζε καλύτερα στην περίπτωση.

Ο Συνεργατισμός, παρά τους μεγάλους περιορισμούς που επέβαλε το οικονομικό περιβάλλον της καπιταλιστικής αγοράς, έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην επιβίωση αγροτικών και άλλων μικροεπιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Κύπρο.

Η κατάρρευση όμως του παγκόσμιου ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος το 2008 δημιούργησε στο Συνεργατισμό, όπως και σε κάθε οικονομική μονάδα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ένα νέο πολύ σκληρό περιβάλλον.

Σαν από τραγική ειρωνεία, η δεξιά κυβέρνηση στην Κύπρο σήμερα βάζει υπεύθυνες για «διάσωση» και «εξυγίανση» του Συνεργατισμού τις ίδιες αυτές ιδιωτικές τράπεζες, των οποίων η λειτουργία θυματοποίησε και τον Συνεργατισμό.

Πρωταγωνιστής, το ισπανικό τραπεζικό γεράκι Altamira που «θα αναλάβει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω από το μισό και θα πωλήσει ακίνητα αξίας 1,8 δις ευρώ» -και αυτό αναφέρεται στην έκθεση της Μονάδας Διαχείρισης. Μαζί με επιπλέον συστάσεις για την Altamira:

«Έχει εξειδικευμένη εμπειρία στη διαχείριση ΜΕΧ (μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων) και ακινήτων με αποδεδειγμένο ιστορικό αποδόσεων… ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλες τράπεζες και επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού με επιτυχία».

Την Ελλάδα, ως παράδειγμα, αναφέρει η Μονάδα Διαχείρισης, για να επιβεβαιώσει το πιο πάνω.

«Όπως δείχνουν οι εμπειρίες των χωρών του Νότου, καθώς και οι ενέργειες κοινοπραξιών με τράπεζες που γίνονται στην Ελλάδα, οι πλατφόρμες παρέχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία και απόδοση σε θέματα διαχείρισης».

Και ενώ η «μεγαλύτερη ευελιξία και απόδοση» αλλά και οι «επιτυχίες» στις οποίες αναφέρονται δεν αφορούν την καλυτέρευση της γενικότερης οικονομίας, της μιζέριας στην οποία η κρίση βύθισε τους λαούς (αυτά δεν τους ενδιαφέρουν), ας σταθούμε στις επιτυχίες της στα εσωτερικά τραπεζικά, στην υποτιθέμενη καλυτέρευση της κατάστασης των κόκκινων δανείων.

Ελλάδα (στοιχεία 2017): Νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκαν στις τράπεζες το α΄ εξάμηνο του έτους…

«Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr… προκύπτει από την αρνητική εικόνα τόσο του πρώτου όσο και του δευτέρου τριμήνου…» (Capital.gr,  αποκλειστικός συνεργάτης Forbes και Bloombergview στην Ελλάδα).

Νέα κόκκινα δάνεια, λοιπόν, στην εποχή της επιτυχημένης διαχείρισης του ζητήματος από τις Altamira και ΣΙΑ.

Και τι γίνεται με τα παλιά κόκκινα δάνεια; Μειώνονται αυτά τουλάχιστον με ρυθμούς πιο γρήγορους από ό,τι δημιουργούνται νέα, ώστε το συνολικό ζήτημα να φαίνεται διαχειρίσιμο;

«Όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, η κατάσταση με τα ”κόκκινα” δάνεια στο β΄ τρίμηνο, αν και βελτιώθηκε, εντούτοις ούτε άλλαξε από θετικό σε αρνητικό το ρυθμό δημιουργίας νέων NPLs, ούτε καθησυχάζει για τις προοπτικές του γ΄ τριμήνου» (το ίδιο).

Ακόμα μεγαλύτερο αναδεικνύεται το μέγεθος της «επιτυχίας» όταν σημειωθεί ότι «το 73,7% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων… εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους…».

Και ότι «το 52,3% έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος του 2015 ανερχόταν σε 28,7%…». (το ίδιο).

Τα κόκκινα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των δύο χρόνων ανέβηκαν από το 28,7% στο 52,3%, από το 2015 μέχρι το 2017. Για τέτοια επιτυχία των Altamira και… ΣΙΑ μιλούμε.

Και ενώ η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια και τα εσωτερικά του τραπεζικού τομέα, που είναι τα μόνα που τους ενδιαφέρουν, συνεχίζουν να χειροτερεύουν, αυτό που Altamira και ΣΙΑ κατάφεραν, μέσα στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής λιτότητας, σε επίπεδο αστέγων και φτώχειας σε Ελλάδα, Ισπανία, αλλά και αλλού, είναι καταστροφή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy