Η εξουθένωση των γιατρών οδηγεί σε δυσάρεστες καταστάσεις…

Εν αναμονή του αποτελέσματος της πειθαρχικής έρευνας η ΠΑΣΥΚΙ

Το ατυχές συμβάν στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας καταδικάζει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), σημειώνοντας ωστόσο ότι η υποστελέχωση και η επαγγελματική εξουθένωση, οδηγούν σε δυσάρεστες καταστάσεις και ότι αναμένει από όλους μέσω πράξεων και ενεργειών συμβολή σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν τη σχέση μεταξύ ασθενή και γιατρού.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε ιατρό των Α’ Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας να συμπεριφέρεται με τρόπο ανάρμοστο σε ασθενή.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει «πρωτίστως τη λύπη της και επιπλέον καταδικάζει το ατυχές συμβάν που έχει λάβει χώρα στο Τ.Α.Ε.Π. του Γ.Ν. Λευκωσίας, το οποίο έχει έρθει στη δημοσιότητα μέσω δημοσίευσης σχετικού βίντεο στα ΜΜΕ».

Η ΠΑΣΥΚΙ βρίσκεται σε αναμονή της πειθαρχικής έρευνας και σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «είναι υποχρέωση και καθήκον μας, η ισότιμη προσέγγιση και αντιμετώπιση περιστατικών, και δυστυχώς τέτοια περιστατικά θιγούν συνανθρώπους μας, είτε αυτά προέρχονται από τους ασθενείς προς τους ιατρούς, είτε το αντίθετο», προστίθεται.

Την ίδια στιγμή όμως, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, «θα τολμήσουμε και θα θέσουμε το ερώτημα της αιτίας που έχει προκαλέσει τη ρήξη μεταξύ της ιερής σχέσης που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ ιατρού και ασθενή, μεταξύ ασθενή και ιατρού εντός των δημοσίων νοσηλευτηρίων της χώρας μας». Τίθενται τα ερωτήματα «αλήθεια, ποιος πραγματικά φέρει την ευθύνη; Οι ιατροί, οι ασθενείς, ο καθένας ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί»; «Το σίγουρο είναι ότι ο πραγματικά υπεύθυνος, απουσιάζει από την πιο πάνω εξίσωση. Η υποστελέχωση και η επαγγελματική εξουθένωση οδηγούν σε δυσάρεστες καταστάσεις», σημειώνεται.

Τίθεται επίσης το ερώτημα «εάν ο τρόπος που επιλέγεται για ενημέρωση, σε σχέση με τέτοιου είδους περιστατικά, επιφέρει τα αναμενόμενα ή όπως χαρακτηριστικά έχει γραφτεί, απλώς κάνουμε λόγο για μεταρρυθμίσεις επί κειμένων και όχι επί της ουσίας των προβλημάτων». Η συντεχνία δηλώνει ευθαρσώς ότι «δεν αποποιούμαστε την ανάληψη ευθύνης στο βαθμό που μας αναλογεί, κάτι που όμως αναμένουμε από όλους, σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο μέσω δηλώσεων, αλλά κυρίως μέσω πράξεων και ενεργειών που πραγματικά θα συμβάλουν στις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, και θα αποκαταστήσουν τη σχέση μεταξύ ασθενή και ιατρού».

Οι πολίτες να καταγγέλλουν ό,τι θίγει την αξιοπρέπειά τους

Ο Υπουργός Υγείας ως γνωστό διέταξε πειθαρχική έρευνα για το περιστατικό. Κάλεσε τους προσερχόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια να προβαίνουν σε καταγγελία κάθε περιστατικού που αισθάνονται ότι θίγει την αξιοπρέπειά τους. Το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy