Η Fanny Ardant ερμηνεύει την Κασσάνδρα του Michael Jarrell και της Κρίστα Βολφ

Παράθυρα

pafos_2017_logoΗ Fanny Ardant ερμηνεύει την Κασσάνδρα του Michael Jarrell και της Κρίστα Βολφ
«Μέσα από τη μορφή της Κασσάνδρας αναζητώ την πορεία της γυναίκας προς τη δική της αποκλειστικά συνείδηση… Στην ‘’Κασσάνδρα’’ προσπαθώ να εντοπίσω σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πολιτισμός. Οι αρχαίοι συγγραφείς πρόλαβαν να επεξεργαστούν μια πρώτη μορφή των σημερινών βασικών συγκρίσεων. Η γυναικεία μορφή που δρα μέσα στον καταποντισμό της πόλης της στο δικό μου βιβλίο, προσπαθεί, στην ουσία, να ανατρέψει τις αξίες του παλαιού ηρωικού έπους». Λόγια της Βολφ σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούνιο του 1986 στην Αθήνα («Αυγή», 14.6.1986).

Η κορυφαία Γαλλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, Fanny Ardant, έρχεται στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017, ερμηνεύοντας το συγκλονιστικό ρόλο της Κασσάνδρας του Michael Jarrell. Πρόκειται για μια παραγωγή της Comédie de Genève, του Michael Jarrell από μια ομάδα καταξιωμένων δημιουργών, σε σκηνοθεσία του Hervé Loichemol και μουσική του Michael Jarrell, βασισμένη στο διήγημα Κασσάνδρα της Ανατολικογερμανίδας Christa Wolf. Είναι ένα μονόδραμα για ηθοποιό και ορχήστρα με μαέστρο τον Jean Deroyer και τη συμμετοχή της Ορχήστρας Κουμανδαρία.

Στην εκδοχή του Michael Jarrell η Κασσάνδρα παρουσιάζεται μία ώρα πριν από το θάνατό της. Φυλακισμένη του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες γνωρίζει ότι πρόκειται να πεθάνει και αναπολεί τη ζωή της, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Η προφήτισσα, που έζησε μια ζωή με την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον, γίνεται ανήμπορη την ώρα που πλησιάζει ο ίδιός της ο θάνατος.

Η παράσταση ανέβηκε στο πλαίσιο του 69ου Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2015 και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές τόσο για την ερμηνεία της Fanny Ardant, η οποία ξεδιπλώνει το ταλέντο της, όσο και για τη φιλόδοξη μουσική του Michael Jarrell.

16 Σεπτεμβρίου 2017, Πλατεία Κάστρου, 20:30

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy