Οι Φιλελεύθεροι επαναφέρουν στην προεκλογική της Γερμανίας το θέμα του Grexit

Τρεις ημέρες απομένουν για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη Γερμανία και ίσως είναι η πρώτη φορά που κυρίως οι Ευρωπαίοι δεν επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο ποιος θα είναι ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας –αφού η νίκη θεωρείται σχεδόν σίγουρη για την Άγκελα Μέρκελ- αλλά στο ποιος θα είναι ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών.

Όλα δείχνουν πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι και πάλι επικεφαλής του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, όμως το χαρτοφυλάκιο αυτό το διεκδικούν και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Τον στόχο τους να ορίσουν εκείνοι τον Υπουργό Οικονομικών, τονίζουν συνεχώς με δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες στελέχη του κόμματος των Φιλελευθέρων, εφόσον βέβαια μετά το εκλογικό αποτέλεσμα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, ενδεχόμενο που θεωρείται πιθανό.

Οι θέσεις τους σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα είναι πολύ σκληρές, ενώ διατηρούν συνεχώς στην επικαιρότητα και τη συζήτηση περί Grexit.

Αυτό κάνει και σήμερα ο Αντιπρόεδρος και βουλευτής Αλεξάντερ Λάμπστορφ, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα του Βερολίνου, Der Tagesspiegel.

Σε ερώτηση για το εάν θα αποχωρήσει η Ελλάδα από την ζώνη του ευρώ, ο Λάμπστορφ απαντά «κανείς δεν θέλει ένα Grexit. Εάν όμως οι μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοσθούν, τότε η χώρα δεν θα μπορεί από μόνη της να σταθεί στα πόδια της, οπότε θα είναι καλύτερα να χτίσει την ανταγωνιστικότητα της εκτός Ευρωζώνης».

Ο ίδιος προσθέτει πως «εκτιμώ πως δεν υπάρχει βούληση για ένα τέταρτο ή πέμπτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αφού πολλές χώρες όπως η Ολλανδία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Γερμανία είναι αντίθετες σε κάτι τέτοιο».

Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο βουλευτής των Φιλελευθέρων δηλώνει πως «το κόμμα μας αντιτίθεται στην περικοπή του χρέους στην Ευρωζώνη, διότι αυτό θα αποτελούσε εντελώς λανθασμένο κίνητρο για τη δημοσιονομική πολιτική όλων των άλλων χωρών. Εάν μια μείωση χρέους είναι αναπόφευκτη, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφθεί το Grexit».

Τέλος ο Λάμπστορφ τάσσεται εναντίον και της πρότασης Μακρόν για έναν κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy