Η γιορτή του βιβλίου επιστρέφει

Με αφορμή… το Nicosia Book Fest που επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο πάρκο Ακρόπολη στις 19 και 20 Μαΐου και υπόσχεται δύο γεμάτες μέρες με πολλά βιβλία και δραστηριότητες που έχουν στο επίκεντρο τους το βιβλίο, με συζητήσεις και παρουσιάσεις με συγγραφείς από την Κύπρο και το εξωτερικό, με δραστηριότητες και παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους, μουσικές παραστάσεις ο Χρυσόστομο Πασιαρδής, επικεφαλής της οργανωτικής Επιτροπής του φεστιβάλ μιλάει στον Ορίζοντα: 

Ποιο ήταν το σκεπτικό της διοργάνωσης του πρώτου Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας; Το Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Δήμο Στροβόλου. Το σκεπτικό της διοργάνωσης προέκυψε από τον εντοπισμό ενός κενού που παρατηρείται στην κοινωνία μας, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη κουλτούρας φιλοαναγνωσίας. Αυτό το κενό εντοπίζεται σε δύο επίπεδα. Αφενός δεν δίνεται η δέουσα προσοχή στους δημιουργούς κι αφετέρου δεν καλλιεργούμε στις νέες γενιές την επαφή με το βιβλίο. Η διοργάνωση του φεστιβάλ, θεωρούμε ότι αποτελεί ένα συγκερασμό των δύο καθώς από τη μία δίνεται βήμα στους δημιουργούς, νέους και μεγαλύτερους, να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό και από την άλλη, χιλιάδες κόσμου έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο, όχι μόνο μέσω της ανάγνωσης αλλά και άλλων εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Πως ήταν τα δύο προηγούμενα Φεστιβάλ;  Το φιλοαναγνωστικό, και όχι μόνο, κοινό στην Κύπρο, έχει ανάγκη από δράσεις που να αφορούν το βιβλίο για αυτό και αγκάλιασε πολύ θερμά το Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας από την πρώτη κιόλας χρονιά. Η περσινή εμπειρία ήταν ακόμη καλύτερη καθώς το φεστιβάλ επισκέφθηκε ακόμη περισσότερος κόσμος από όλη την Κύπρο. Μικροί και μεγάλοι χάρηκαν το φεστιβάλ και συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους αγαπημένους τους συγγραφείς και να συνομιλήσουν μαζί τους, να διασκεδάσουν με παιχνίδια και με τις παραστάσεις που ανέβηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ και να ανανεώσουν την βιβλιοθήκη τους. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι με το τέλος κάθε φεστιβάλ λαμβάνουμε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα, τα οποία συγχαίρουν και στηρίζουν την προσπάθεια μας και έχουν εισηγήσεις για το επόμενο φεστιβάλ.

Ποιες οι βασικές εκδηλώσεις του φετινού 3ου φεστιβάλ; Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε πολλούς συγγραφείς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάτι δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε στην παρουσία του αγαπημένου συγγραφέα των παιδιών, Βαγγέλη Ηλιόπουλου και την ιδιαίτερη παρουσίαση του βιβλίου «Αγύριστο Κεφάλι» από τον Μίλτο Πασχαλίδη, ο οποίος θα μοιραστεί με το κοινό ότι αποκόμισε μέσα από τη σχέση του με τον σπουδαίο στιχουργό Άλκη Αλκαίο και στη συνέχεια θα μας ταξιδέψει με τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε. Προτρέπουμε όμως τους αναγνώστες σας να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας, όπου μπορούν να βρουν πάρα πολλές αξιόλογες παρουσιάσεις.

Οι εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ για παιδιά φαίνεται να έχουν πάντα μεγάλη επιτυχία έτσι είναι; Οι εκδηλώσεις που απευθύνονται στα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη προσέλευση και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Για εμάς το Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας είναι κάλεσμα για ταξίδι στο μαγικό κόσμο του βιβλίου και σε αυτό το ταξίδι, τα παιδιά, τα οποία είναι απαλλαγμένα σε μεγαλύτερο βαθμό από τους μεγάλους από την πραγματικότητα, είναι εκείνα που μπορούν ευκολότερα να ακολουθήσουν αυτό το ταξίδι και να διασκεδάσουν με αυτό. Βέβαια, ουσιαστικό ρόλο έχουν και οι γονείς που τα παροτρύνουν αλλά και οι ίδιοι οι δημιουργοί που αγαπούν πολύ τα παιδιά.

Πως προβάλλεται η κυπριακή λογοτεχνία; Το φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο πολλούς Κύπριους συγγραφείς και αυτός είναι και ένας από τους στόχους μας, να φέρουμε σε επαφή το κοινό με τους Κύπριους δημιουργούς. Έτσι, δίνουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους, τόσο στη λογοτεχνική όσο και στην παιδική σκηνή. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τους σε ειδικό περίπτερο όπου θα συνομιλήσουν με το κοινό και θα διαθέσουν τα βιβλία τους.

Τέτοια γεγονότα βοηθούν σίγουρα στην προβολή και προώθηση του βιβλίου.  Από την συνεργασία σας  με συγγραφείς, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία τι άλλα μέτρα για ενίσχυση της φιλαναγνωσίας προτείνετε;  Αυτό που είναι σημαντικό να γίνει, είναι να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της φιλαναγνωσίας πρώτιστα μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος με δράσεις φιλικές προς τα παιδιά. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και η παρουσίαση των συγγραφέων και του έργου τους μέσω των ΜΜΕ τα οποία ξέρουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στις μέρες μας. Όλα αυτά θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από έναν κεντρικό φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων σε αυτό το πλαίσιο, όχι μόνο στη Λευκωσία αλλά και σε όλη την Κύπρο.

Πάρκο Ακρόπολης 19 και 20 Μαΐου, 10:00 – 22:00 

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ επισκεφθείτε:  www.nicosiabookfest.com

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy