Η Ιδιωτικοποίηση της CYTA, η Απώλεια Εθνικής Κυριαρχίας και η Κρατική Βοήθεια

Του Χριστόδουλου Α. Πρωτοπαπά*

Το κύριο θέμα που απασχολεί αυτές τις μέρες την Κοινωνία των Πολιτών είναι η διαδικασία και ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της CYTA η οποία με βάση τη διεθνή εμπειρία και πρακτική είναι και ανορθόδοξη και σκανδαλώδης.

Η CYTA όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της ως ημικρατικός οργανισμός έχει αναπτύξει ένα πολύ ζηλευτό δίκτυο υποβρυχίων καλωδίων με τις γειτονικές χώρες και η Κύπρος έχει καταστεί τηλεπικοινωνιακός κόμβος της περιοχής με τα καλώδια που ελέγχει σήμερα η CYTA και κατ’ επέκταση η Κυπριακή Κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι η χρήση των καλωδίων αυτών στην Κυπριακή αγορά δεν είναι επιτυχημένη και το ίντερνετ είναι το πιο ακριβό στην Ευρώπη από την κάκιστη πολιτική του εκάστοτε Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών, εν τούτοις το διεθνές δίκτυο καλωδίων της CYTA και ο τρόπος της διασύνδεσης των γειτονικών χωρών μέσω Κύπρου, αποτελούν την κότα με τα χρυσά αυγά που θέλουν να έχουν όλοι οι επίδοξοι μνηστήρες για την εξαγορά της CYTA. Από επαφές που είχα με αρκετούς διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς οι περισσότεροι οργανισμοί ενδιαφέρονταν για την εξαγορά της CYTA όχι για το μερίδιο της αγοράς τηλεπικοινωνιών που κατέχει στην Κύπρο και στην Ελλάδα αλλά κυρίως για τον έλεγχο των διεθνών υποβρυχίων καλωδίων της.

Σήμερα που η ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ, η Κύπρος λόγω του ότι είναι νησί έχει απόλυτη ανάγκη τη διασύνδεσή της με το εξωτερικό μέσω των υποβρυχίων αυτών καλωδίων, τα οποία για αυτό το λόγο ειδικά αποτελούν για την Κύπρο στρατηγικές επενδύσεις υψίστης εθνικής σημασίας. Κατά τις επαφές που είχα με κύκλους της Κυπριακής Κυβέρνησης που είχαν σχέση με την ιδιωτικοποίηση της CYTA, είχα προτείνει να αποξενωθεί το δίκτυο των υποβρυχίων καλωδίων από το πάγιο ενεργητικό της CYTA και να μεταφερθούν τα στρατηγικά αυτά περιουσιακά στοιχεία σε μια εταιρεία που να ανήκει στην Κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να ελέγχεται από το κράτος η λειτουργία των καλωδίων αυτών. Αντί να εισακουστεί η εισήγησή μου ώστε να ελέγχει η Κυβέρνηση τις στρατηγικές αυτές επενδύσεις, μεταφέρονται στoν κρατικό προϋπολογισμό οι μισθοί των εργαζομένων και οι άλλες υποχρεώσεις της CYTA.

Η απαλλαγή της CYTA από τα μεγάλα έξοδα και η μεταφορά των εξόδων αυτών στον κρατικό προϋπολογισμό είναι πασιφανής Κρατική Ενίσχυση (STATE AID) προς τον νέο μέτοχο της CYTA η οποία απαγορεύεται από την κειμένη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων κρατικών οργανισμών τηλεπικοινωνιών, ο νέος ιδιοκτήτης λειτουργούσε με το δικό του τρόπο τον οργανισμό αλλά παρελάμβανε τον οργανισμό από το κράτος με τα έσοδα του και τα αντίστοιχα έξοδά του, όπως αυτός λειτουργούσε και πριν την εξαγορά. Στην προκειμένη περίπτωση από τη μια για να γίνει η επένδυση πιο ελκυστική και να μπορέσει να πωλήσει η Κυβέρνηση τη CYTA και από την άλλη για να τακτοποιηθούν οι υπάλληλοι της CYTA προκειμένου να απαλειφθεί οποιοδήποτε πολιτικό κόστος η μισθοδοσία τους και οι άλλες υποχρεώσεις της CYTA μεταφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο νέος ιδιοκτήτης θα κατέχει δηλαδή και να λειτουργεί όλες τις στρατηγικές επενδύσεις που έχει κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυσή της και αποτελούν τον ομφάλιο λώρο της με τον έξω κόσμο,ανταγωνιζόμενος όμως τους άλλους ιδιώτες τηλεπικοινωνιακούς παρόχους λαμβάνοντας μια γενναία κρατική βοήθεια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο που θα προέρχεται από την απαλλαγή της νέας CYTA από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που θα αναλάβει το κράτος.

Εν κατακλείδι, ο τρόπος που ιδιωτικοποιείται η CYTA στην Κύπρο, αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα αποξένωσης από το Κυπριακό Δημόσιο ζωτικού εθνικού χώρου και στρατηγικών κρατικών επενδύσεων υψίστης σημασίας, με την εκχώρησή τους σε ιδιώτη και από την άλλη παραχώρησης κρατικής βοήθειας STATE AID προς τον νέο ιδιοκτήτη με την μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων και των υποχρεώσεων της CYTA στον κρατικό προϋπολογισμό. Οι φορολογούμενοι και ο Κυπριακός λαός γενικότερα θα είναι δηλαδή διπλά ζημιωμένοι.

* CEO HELLAS SAT

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy