Οι οικονομικές μελέτες βοηθούν τις προσπάθειες λύσης

Δεν έχει ακόμη κοστολογηθεί η λύση του κυπριακού και τα οικονομικά δεδομένα θα εξαρτηθούν από τη μορφή και το περιεχόμενο της τελικής λύσης ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι γίνονται ήδη μελέτες και συνέστησε υπομονή μέχρις ότου η κυβέρνηση έχει ενώπιον της τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα.

Όπως εξήγησε, ξεκίνησε μια προσπάθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ για την κοστολόγηση της λύσης σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης έπρεπε να χαιρετιστεί, αντί να παρουσιάζεται από κάποιους ως κάτι αρνητικό. Σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι πρώτες πληροφορίες και στοιχεία για το κόστος της λύσης.

Την ίδια ώρα, απέρριψε τις αναφορές ότι το κόστος της λύσης κυμαίνεται από €20-60 δισ. σημειώνοντας ότι τα όσα ακούγονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε παράλληλα ότι η προετοιμασία αυτών των μελετών βοηθά και την ίδια τη λύση του κυπριακού. Πρόσθεσε ότι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η Κύπρος είναι τόσο μικρός χώρος που οι οικονομίες των δυο συνιστωσών πολιτειών δεν πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά αλλά να υπάρχει πλήρης ενσωμάτωση στα θέματα της οικονομίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να μπορεί όπως λένε η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταγωνιστεί γειτονικά κράτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι με τη λύση του κυπριακού θα δημιουργηθούν καινούργια οικονομικά δεδομένα και έφερε ως παράδειγμα τους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Στεφάνου: Να προσεγγιστεί και πολιτικά το κόστος

Η κάλυψη του κόστους της λύσης δε πρέπει να γίνει με μνημονιακές λογικές και λογικές του ΔΝΤ τονίζει το ΑΚΕΛ.

Το μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος  Στέφανος Στεφάνου υπέδειξε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καινούργια δάνεια στους ώμους της κοινωνίας και η Κύπρος να είναι πνιγμένη στο χρέος.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι το κόστος είναι θέμα που πρέπει να προσεγγιστεί με τρόπους βιώσιμης επίλυσής του.

Τόνισε παράλληλα ότι πρέπει το κόστος να προσεγγιστεί και πολιτικά, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα στην κυβέρνηση, ότι πρέπει να απευθυνθεί στο διεθνή παράγοντα ούτως ώστε να συνδράμει και αυτός από τα πλεονάσματά του.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι το κόστος θα ξεκαθαρίσει όταν επέλθει η λύση του κυπριακού γιατί όπως είπε οι διευθετήσεις που θα γίνουν τόσο στο περιουσιακό όσο και στις εδαφικές εφαρμογές θα πρέπει να επιμετρηθούν για να βγει το τελικό ποσό.

Υπέδειξε παράλληλα ότι πρέπει να συνυπολογιστούν και να συμψηφιστούν τα οφέλη από την επίλυση του κυπριακού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy