Η οικονομική κρίση έπληξε και τους εκπαιδευτικούς

Ιδιαίτερα αισθητές οι επιπτώσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου

«Η Εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης – Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Εκπαίδευση» είναι το θέμα του 25ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνδικαλιστικού Συνεδρίου που διοργανώνει η ΠΟΕΔ σε συνεργασία με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) σήμερα και αύριο. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Απόστολος Αποστολίδης, το θέμα του συνεδρίου σκοπεί στο να αποτυπώσει και να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση των δύο χωρών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά και να αναδείξει προτάσεις για τα ζητήματα που θα αναλυθούν ως παράμετροι του κεντρικού θέματος.

Όπως σημείωσε ο κ. Αποστολίδης το συνέδριο διοργανωνόταν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η τελευταία φορά που διοργανώθηκε ήταν το 2010 στο Βερολίνο με θέμα τη διδασκαλία των παιδιών-μεταναστών. Στη συνέχεια, λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης, αναστάληκε η διεξαγωγή του. Συνεπώς, όπως σημειώνει ο κ. Αποστολίδης, το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει δεν μπορεί παρά να είναι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στον τομέα της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ΠΟΕΔ η οικονομική κρίση επηρέασε και τον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη. Όπως είπε, ιδιαίτερα οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, αφού οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν αντίκτυπο και μέσα στα σχολεία.

Επίσης σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ενώ πρόσθεσε ότι και σε χώρες που παλαιότερα το στάτους του εκπαιδευτικού ήταν ψηλά, σήμερα υπάρχει αποψίλωση του εκπαιδευτικού λειτουργήματος, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο κ.α.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι επιβαρύνεται το έργο του εκπαιδευτικού με πολλαπλές απαιτήσεις, τυποποιημένη καταγραφή ζητημάτων, την ώρα που υπάρχουν ανθρωπιστικά ζητήματα τα οποία πρέπει να φέρει εις πέρας μέσα στα σχολεία. Στο συνέδριο, του οποίου η επίσημη έναρξη θα γίνει σήμερα Τετάρτη θα απευθύνουν χαιρετισμό μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικινής. Κεντρικές εισηγήσεις στο συνέδριο θα κάνουν η Paola Cammilli, μέλος του Μόνιμου Προσωπικού της Γραμματείας της ETUCE, συντονίστρια του Τομέα Κοινωνικού Διαλόγου, Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, ο Σωτήρης Κάττος, διδάκτορας Πολιτικής Κοινωνιολογίας, ο Θανάσης Κικινής, πρόεδρος της ΔΟΕ και ο Απόστολος Αποστολίδης, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, οι οποίοι θα αναλύσουν, ο καθένας από τη σκοπιά τη δική του τις συνιστώσες του κεντρικού θέματος.

Το συνέδριο θα αποτελέσει βήμα για να παρουσιαστούν οι απόψεις, οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις τόσο των εκπροσώπων των Τοπικών Συλλόγων των συναδέλφων από την Ελλάδα όσο και των μελών του ΔΣ, των Γενικών Αντιπροσώπων και των μελών των Κλαδικών Επιτροπών της ΠΟΕΔ, καθώς και γενικά των συνέδρων.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy