Οι ηλικιωμένοι επαιτούν… συνεργατισμό!

Του Κωνσταντίνου Α. Κωνσταντίνου

Έτοιμες να σηκώσουν τα λεφτά τους οι κοινότητες, λόγω του λουκέτου στα 90 υποκαταστήματα.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα κάποιοι πρωτοπόροι αγρότες και άνθρωποι της υπαίθρου δημιούργησαν ένα οργανισμό, στόχος του οποίου ήταν η στήριξη των ανθρώπων της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, των ορεινών και πεδινών κοινοτήτων, κρατώντας τους μακριά από τους τοκογλύφους της εποχής.

Εκατόν χρόνια μετά οι καταβολές, αλλά και ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε ο Συνεργατισμός, πλέον ξεθωριάζουν. Μετά τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και συνενώσεις των μικρών τοπικών συνεργατικών ιδρυμάτων σε μεγαλύτερες οντότητες, το ένα εμπόδιο διαδέχεται το άλλο στη ζωή ακριβώς αυτών που στάθηκαν δίπλα στη δημιουργία του Συνεργατικού Κινήματος. Δεν έφταναν οι υπερβολικές απαιτήσεις -τις οποίες κατήγγειλαν αγρότες στη «Χ»- για την εξασφάλιση δανείων για δημιουργία γεωργικών υποδομών, έρχεται ως επιπλέον κτύπημα το κλείσιμο των 90 υποκαταστημάτων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, για το οποίο ήδη δημιουργήθηκε αναστάτωση στις ορεινές κοινότητες, καθώς τα πλησιέστερα υποκαταστήματα είναι πολύ μακριά για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους κατοίκους της υπαίθρου.

Μιλώντας στη «Χ» οι κοινοτάρχες των χωριών Ασγάτας της Επταγώνιας αποτύπωσαν τον αναβρασμό που επικρατεί στις ορεινές κοινότητες λόγω του κλεισίματος των υποκαταστημάτων, τα γραφεία των οποίων έμειναν άδεια.

Λεωφορεία και γυρολόγοι ταμίες

Εξηγήσεις, οι οποίες ομολογουμένως δεν έχουν πείσει τους κοινοτάρχες και κατοίκους των ορεινών περιοχών, έδωσε η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Δέσμευσή της είναι πως αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η μεταφορά με λεωφορεία πελατών της, που επηρεάζονται από το κλείσιμο καταστημάτων σε ορεινές περιοχές, σε άλλα πλησιέστερα καταστήματα, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται, ενώ μελετά επαναφορά του θεσμού των κινητών τραπεζικών μονάδων. Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει ως «πρωτοποριακό μέτρο» την εισαγωγή του θεσμού των κινητών τραπεζικών μονάδων που είχε δοκιμάσει στο παρελθόν το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λευκωσίας.

Κουβέντες του καφενέ

Μιλώντας στη «Χ» ο κοινοτάρχης Ασγάτας, Γιαννάκης Παπαϊωάννου, χαρακτήρισε ως κουβέντες του καφενέ τα περί λεωφορείων, κινήσεις οι οποίες, όπως ανέφερε, πάνε τον Συνεργατισμό εκατό χρόνια πίσω. Στην κοινότητα λειτουργούσε μέχρι πριν τρεις βδομάδες υποκατάστημα του Συνεργατισμού, το οποίο εξυπηρετούσε σε περιφερειακό επίπεδο, τις κοινότητες Βάσας, Κελλακίου και Σανίδας. 600 κάτοικοι είναι στο σύνολο όσοι επηρεάζονται από το κλείσιμο τού κατά τα άλλα περιφερειακού υποκαταστήματος σε αυτές τις τρεις κοινότητες. Εδώ και ένα χρόνο το υποκατάστημα Ασγάτας, Βάσας, Σανίδας λειτουργούσε μεμονωμένα μια φορά τη βδομάδα με δύο ταμίες. «Είναι εντελώς παράλογο το κλείσιμο του υποκαταστήματος του Συνεργατισμού. Δεν φτάνει να ευημερούν μόνο οι αριθμοί, πρέπει να δουν και τον απλό άνθρωπο. Το υποκατάστημά μας εξυπηρετούσε ανθρώπους ηλικιωμένους, οι οποίοι κατά 90% είχαν συντάξεις ταμιευτήρια και καταθέσεις. Εγώ είμαι 49 ετών και θυμάμαι ότι έχω καταθέσεις από τον καιρό που μου έβαζαν λεφτά οι γονείς μου. Πλέον οι κόποι μας πάνε χαμένοι», τόνισε ο κοινοτάρχης Ασγάτας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πλέον για τους κατοίκους του χωριού είναι πολύ δύσκολο να μεταβαίνουν είτε στον Πύργο ή στη Λεμεσό για να πληρωθούν τη σύνταξή τους ή για άλλες δουλειές. Η κοινότητα, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, είναι ανάστατη και σκοπεύει να πραγματοποιήσει δική της κινητοποίηση σε περίπτωση που δεν καταστεί αυτό δυνατό στα πλαίσια της Ένωσης Κοινοτήτων.

Ο ίδιος θυμός και αγανάκτηση επικρατεί και ανάμεσα στους κατοίκους της κοινότητας Επταγώνια, στην οποία το υποκατάστημα που έβαλε λουκέτο λειτουργούσε κάθε Δευτέρα επίσης με δύο ταμίες. Εξυπηρετούσε περιφερειακά 12 κοινότητες και γύρω στις 2.000 κατοίκους. Ο κοινοτάρχης,  Παναγιώτης Τσολάκης, εξέφρασε στη «Χ» τη δυσαρέσκειά του για τις αναπάντητες επιστολές που απέστειλε στην ηγεσία του Συνεργατισμού σε σχέση με το κλείσιμο του περιφερειακού υποκαταστήματος. «Έχω ζητήσει συνάντηση με άλλη εμπορική τράπεζα και αν συμφωνούν να ανοίξουν υποκατάστημα εδώ στην κοινότητα, θα καλέσω όλους τους χωριανούς να σηκώσουν τους λογαριασμούς τους από τον Συνεργατισμό. Θα μπορούσαν έστω να μας αφήσουν τις δύο κοπέλες που έρχονταν ας είναι και μια φορά τη βδομάδα στο χωριό. Ήταν εξυπηρετικές και ουδείς είχε παράπονο», υπέδειξε ο κοινοτάρχης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετά τη βελτίωση του οδικού δικτύου η Επταγώνια και το Κελλάκι είναι αναπτυσσόμενες κοινότητες και ως εκ τούτου, τόνισε, επιβάλλεται η λειτουργία ενός συνεργατικού υποκαταστήματος. Σήμερα στην κοινότητα δεν λειτουργεί οποιοδήποτε υποκατάστημα άλλης εμπορικής τράπεζας.

Η Ένωση Κοινοτήτων

Ούτε η Ένωση Κοινοτήτων πείθεται με τις υποσχέσεις της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για εξυπηρέτηση των κοινοτήτων με λεωφορεία και κινητές μονάδες συναλλαγών. Η Ένωση ζητά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς το κράτος συνεχίζει να είναι ο κύριος μέτοχος του Συνεργατισμού. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, δήλωσε στη «Χ» ότι εάν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση, τότε θα υπάρξει κινητοποίηση. «Θα γυρίζει δηλαδή τα χωριά ένα λεωφορείο και θα έχει τους ηλικιωμένους να χάνουν μια ολόκληρη μέρα για να πάρουν μια σύνταξη από το πλησιέστερο ΣΠΙ; Το κόστος αυτών που σκέφτονται να κάνουν είναι το ίδιο με το κόστος λειτουργίας των ΣΠΙ. Είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε τα λεφτά μας και θα τα καταθέσουμε αλλού, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις επαφές με την κυβέρνηση», τόνισε ο Ανδρέας Κιτρομηλίδης.

Πολιτικές αντιδράσεις

Μετά την παρέμβαση της Ένωσης Κοινοτήτων τη σκυτάλη πήρε το ΑΚΕΛ, το οποίο υποδεικνύει ότι αν η κυβέρνηση ήταν ειλικρινής, όπως κατ’ επανάληψη δήλωνε ότι επιθυμεί επαναφορά του Συνεργατισμού στους πολίτες, τότε μέχρι σήμερα θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου. Αντ’ αυτού, τονίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης, καμία πρωτοβουλία έχει αναληφθεί και ως ο βασικός μέτοχος φέρει ακέραια την ευθύνη για την πορεία που ακολουθεί η ΣΚΤ. Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζει οξύμωρο το κλείσιμο των 90 υποκαταστημάτων του Συνεργατισμού, την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει προγράμματα στήριξης των πολιτών, όπως σημειώνεται. Όπως αναφέρει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, ο αρχικός στόχος και σκοπός ίδρυσης του Συνεργατισμού πόρρω απέχει από τη νέα απόφαση του Συνεργατισμού για το κλείσιμο 90 υποκαταστημάτων σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy