Οι ΗΠΑ «άδειασαν» τον Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης

Σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης κρατούν οι ΗΠΑ, μετά τις προκλήσεις Ερντογάν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άδειασε» τον Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, λέγοντας ότι «από θέση αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σημειώνεται ότι και η τουρκική αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στον Ερντογάν σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπαρίς Γιαρκαντάς κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να διορθώσει τις ατυχείς δηλώσεις του το συντομότερο, όπως είπε.

«Το Εθνικό Συμβόλαιο και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι για την Τουρκία τίτλος ιδιοκτησίας», είπε ο βουλευτής, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τονίζοντας ότι «το να ανοίγει κανείς συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, να αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και να λέει ότι μπορεί να την αναθεωρήσει, σημαίνει κατάργηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν πρέπει το συντομότερο να διορθώσει αυτές τις ατυχείς δηλώσεις του».
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy