Η ύπαιθρος περιμένει…

910

Το ότι η Λεμεσός πρωτοπορεί στον τομέα της προσέλκυσης τουρισμού δεν είναι άγνωστο και βέβαια δεν είναι τυχαίο, αφού όλοι αναγνωρίζουν το πολύ σημαντικό έργο που επιτελέστηκε την τελευταία δεκαετία με τις διάφορες υποδομές και αναπτύξεις που έγιναν τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στο κέντρο της πόλης.

Το ότι η Λεμεσός έχει επιλεγεί ανάμεσα από 230 άλλες πόλεις σε παγκόσμια κλίμακα και έχει περιληφθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στη λίστα με τις 100 πόλεις του κόσμου που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής, επίσης δεν πρέπει να μας παραξενεύει. Αναμενόμενο ήταν επίσης ότι στις πρόσφατες παρουσιάσεις που έγιναν στο Βερολίνο, η Λεμεσός αντιμετωπίστηκε ως ένα σημαντικό και συνεχώς εξελισσόμενο τουριστικό και επιχειρηματικό κέντρο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περιοχή της Μεσογείου.

Η πολύ καλά οργανωμένη δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια από τους φορείς που προωθούν το τουριστικό προϊόν της Λεμεσού και ιδιαίτερα από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής είναι αδιαμφισβήτητη.

Λεμεσός όμως δεν είναι μόνο η πόλη με τις μαρίνες, τις ελκυστικές παραλίες και τα πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια. Λεμεσός είναι και η επαρχία. Τα χωριά με τις δικές τους τουριστικές υποδομές και κυρίως με τα δικά τους ξεχωριστά χρώματα κι αρώματα, τα οποία αναδύονται μέσα από τις ιστορικές, θρησκευτικές και άλλες παραδόσεις, μέσα από τις παλιές και σύγχρονες δημιουργίες των ανθρώπων της υπαίθρου και βέβαια μέσα από τον γαστρονομικό πλούτο που διατηρείται και συνεχώς διευρύνεται.

Στοιχεία τα οποία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που έχει η παρουσία της Λεμεσού και γενικότερα της Κύπρου σε διεθνείς τουριστικές διοργανώσεις, συγκεντρώνουν το μέγιστο του ενδιαφέροντος των ξένων τουριστικών αγορών. Θρησκευτικός και γαστρονομικός τουρισμός, μονοπάτια της φύσης και άλλες περιπατητικές ή ποδηλατικές διαδρομές και γενικότερα ο αγροτουρισμός, είναι τομείς που συνεχώς κερδίζουν έδαφος.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, τόσο η ΕΤΑΛ όσο και άλλοι φορείς προώθησης του κυπριακού τουρισμού, θα πρέπει να κινηθούν με περισσότερη πίεση προ το κράτος ώστε να δοθεί ουσιαστική προσοχή στην ύπαιθρο της Λεμεσού και γενικότερα της Κύπρου, με βάση και τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις που δόθηκαν προεκλογικά, αλλά και στη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης.
Τα έργα που θα γίνονταν στις κοινότητες και τα κίνητρα που θα δίνονταν στους κατοίκους, ώστε να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, ακόμα βρίσκονται, στην πλειονότητά τους, σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι, και κυρίως οι νέοι, να εγκαταλείπουν κάποια σχέδιά τους που αν υλοποιούνταν θα έδιναν ένα ακόμα προβάδισμα και μια επιπλέον προοπτική στην περιζήτητη τουριστική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.