Η ύστατη ευκαιρία

Του  Δρος Ιωάννη Σ. Χριστοδούλου*

 Οι επερχόμενες εκλογές έχουν ταξικό χαρακτήρα. Και στην Κύπρο, τώρα πια έγινε διακριτή η διαφορά από τάξη σε τάξη. Ολοι δεν έχουν τα πάντα. Κάποιοι συνεχίζουν να έχουν τα πάντα, λίγοι. Οι λίγοι αυτοί εκπροσωπούνται επαρκέστατα. Τους εκπροσωπεί η δεξιά με διάφορες πολιτικές μορφές ή μεταμορφώσεις. Το ΑΚΕΛ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που φιλοδοξεί να συνεχίσει να εκπροσωπεί όσους έχουν λίγα ή καθόλου ή εκείνους που τα «υπάρχοντά» τους είναι δανεικά, και είναι πολλοί!

Οσοι από τους πολλούς αυτούς, αναρωτιέμαι, δεν ψηφίσουν ΑΚΕΛ, τι θα ψηφίσουν; Θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες οι αναξίως, υποθέτουμε, πάσχοντες και «μη ψηφοφόροι» του ΑΚΕΛ: ένα μεγάλο τους μέρος θα συνεχίσει να ψηφίζει τα κόμματα που ψήφιζε. Ενα άλλο μέρος δεν θα ψηφίσει καν. Οι πρώτοι είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι κομμάτων που δεν έχουν τίποτα, πια, από την «εξαγιασμένη» παράδοση που, υποτίθεται, φέρουν. Επιβιώνουν τα κόμματα αυτά, τα δεξιά ή δεξιόστροφα, χάρη σε μια συλλογική πλάνη των μη προνομιούχων οπαδών τους. Οι ψηφοφόροι τους, λοιπόν, που δεν ψηφίζουν από προσωπικό συμφέρον, ως κατέχοντες κοινωνική και οικονομική δύναμη, ψηφίζουν επειδή, δήθεν, τα κόμματα αυτά, από τον ΔΗΣΥ μέχρι το ΕΛΑΜ, συντηρούν ιδεώδη τα οποία, δήθεν, το ΑΚΕΛ αντιμάχεται: την πατρίδα, τη θρησκεία, την οικογένεια και… την ευημερία!

Το φόβητρο για τη συνείδηση των δωρεάν δεξιών ψηφοφόρων, των άνευ αιτίας συντηρητικών, που δεν συμπαθούν την Αριστερά, είναι ότι οι αριστεροί δεν ομνύουν στο όνομα αξιών που συνέχουν τη συνείδηση ανθρώπων που ζουν με το φόβο της αμαρτίας, ιδεολογικής και θρησκευτικής μαζί. Το φόβητρο αυτό το χειρίζονται επιδέξια πολιτικοί ταγοί που, αποδεδειγμένα πολλάκις, δεν «έχουν το Θεό τους» ή «δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο». Εχουν μια διάτρητη ρητορική, μόνο, οχυρωμένη με περισσό στόμφο, που την κραδαίνουν μεσσιανικά πάνω από τα κεφάλια δικαίων και αδίκων, και απειλούν με σεισμούς, λοιμούς, λιμούς και καταποντισμούς όσους τολμήσουν να μην τους ψηφίσουν και διανοηθούν, αλίμονο, να ψηφίσουν το ΑΚΕΛ! Τότε, ισχυρίζονται, οι κυβερνώντες για παράδειγμα, θα πισωγυρίσει η δυναμική της «ανάπτυξης», θα ανασχεθεί η ορμή της ευημερίας του τρύπιου μπαλονιού, που το κόλλησαν όπως – όπως και το εκσφενδόνισαν πάλι στον αέρα, με την ευχή να σκάσει μετά τις εκλογές!

Δύσκολο να κατανοήσω πώς ένας τόπος, ένας λαός μπορεί να αντέξει τόση ψευτιά, και μάλιστα να υποβάλλεται και να επηρεάζεται καθοριστικά από αυτή, τη στιγμή, μάλιστα, που η πατριδοκάπηλη Δεξιά έχει υποστεί ένα συντριπτικό ρήγμα στο εσωτερικό της. Πού πήγαν οι εθνεγερτικές και εθνοσωτήριες κορώνες του ΔΗ.ΣΥ; Τις ξεφωνίζουν άλλοι, τώρα πια, παλαιοί και όψιμοι ψευδο-ιδαλγοί μιας ανύπαρκτης γι’ αυτούς καταγωγής…

Υπάρχει και η άλλη, όμως, κατηγορία «μη ψηφοφόρων» του ΑΚΕΛ. Πρόκειται για εκείνους που δεν θα ψηφίσουν «καθόλου και κανέναν», απογοητευμένοι δήθεν «απ’ όλους», «και από το ΑΚΕΛ». Οι πρώην αυτοί ψηφοφόροι και δυνάμει πρώην πολίτες νομίζουν ότι τιμωρούν, με την μη ψήφο τους, τα κόμματα και τους πολιτικούς. Τους εαυτούς τους τιμωρούν. Ακρωτηριάζουν όχι απλώς το δικαίωμά τους στην ψήφο αλλά στην ίδια τη ζωή τους μέσα στην ίδιά τους την πατρίδα. Είναι σαν να στέλνουν το μήνυμα σ’ εκείνους που δεν θέλουν «ούτε να τους βλέπουν»: «κάντε μας ό,τι θέλετε».

Το ΑΚΕΛ, ιστορικά, δεν έχει δώσει δείγματα γραφής αυθαίρετης διαχείρισης του κοινωνικού σώματος. Ούτε πρόκειται να δώσει…

Για όσους δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές αυτές το ΑΚΕΛ, σ’ όποια κατηγορία κι αν ανήκουν, εύχομαι η επιλογή τους να μην επιδεινώσει τη δική τους και των περισσότερων τη θέση. Αν, όμως, αλλάξουν γνώμη, και ψηφίσουν τελικά την Αριστερά, θα είναι επειδή έχουν καταλάβει ότι η ύστερη επιλογή είναι και η ύστατη ευκαιρία τους!

 Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy