Η ιστορία στο παρόν και στο μέλλον του τόπου

1096

Του Γλαύκου Κωνσταντινίδη*

Στην Παλιά Αμμόχωστο παρουσιάσαμε, μόλις πρόσφατα, τα σχέδιά μας για το επόμενο βήμα προς τα εμπρός, στην προσπάθεια συντήρησης των κύριων μνημείων της πόλης. Η Αμμόχωστος είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του όλου μας προγράμματος για πολλούς λόγους, κυρίως όμως επειδή συνδέεται με την εξέλιξή του από την αρχική ενασχόλησή μας με τη συντήρηση μικρών και διάσπαρτων μνημείων στη μετέπειτα επικέντρωσή μας στα πιο μεγάλα και συγκεντρωμένα μνημεία σε αστικό χώρο κοντά σε περισσότερους ανθρώπους και δραστηριότητες.

Η συντήρηση του Πύργου του Οθέλλου τελείωσε πέρσι. Δεν είναι όμως ένα απομονωμένο και μοναχικό μνημείο, ανήκει σε μια ολόκληρη οικογένεια μνημείων, στην ιστορία των οποίων η εργασία της Τεχνικής Επιτροπής αποσκοπεί να δώσει μέλλον. Από τον προμαχώνα Martinengo, από τα Τείχη, από τον Προμαχώνα Ravelin και από τις εκκλησίες θέλουμε να ακούσουμε τις ιστορίες και τις φωνές που είναι και δικές μας ιστορίες και δικές μας φωνές, ιστορίες που μας υπαγορεύουν να συνεχίσουμε ανεξάρτητα από χρόνο, κόπο και εμπόδια τη συντήρηση και την ένταξη της ιστορίας μας στο παρόν και στο μέλλον αυτού του τόπου.

Η Αμμόχωστος είναι ο χώρος στον οποίο είμαστε υπερήφανοι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας τώρα με την ενθάρρυνση και ενίσχυση των συνεργατών και συνεταίρων μας σ’ αυτή την πορεία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το γραφείο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Μια πορεία μέσα από την ιστορία προς το μέλλον με όραμα για να συντηρήσουμε τέσσερα νέα μνημεία: Τους Προμαχώνες Martinengo και Ravelino, τις εκκλησίες στο χώρο του Προμαχώνα Martinengo και ένα μεγάλο τμήμα των Τειχών της πόλης.

Οι πρωτοβουλίες της Τεχνικής Επιτροπής στην Αμμόχωστο, όπως και στις άλλες περιοχές, στοχεύουν στη συντήρηση των μνημείων για σταθεροποίηση και προστασία από όποια περαιτέρω φθορά. Εχοντας όμως τώρα την εμπειρία οκτώ ολόκληρων χρόνων από τότε που εγκαθιδρύθηκε η Επιτροπή αναπτύσσουμε μια ευρύτερη αντίληψη της συντήρησης, μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση που φέρνει στις προτεραιότητές μας την ανάγκη για διερεύνηση τρόπων συνεχούς προστασίας και συντήρησης των μνημείων μας για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της κοινωνίας για αναβάθμιση του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου και της βελτίωσης των γνώσεων και εμπειριών όλων των ανθρώπων της Κύπρου. Είμαστε εδώ για να κάνουμε μια σημαντική δουλειά, η οποία δεν θα μας υποχρεώσει να έλθουμε ξανά σε λίγα χρόνια για να ξανακάνουμε την ίδια δουλειά. Να έρθουμε για να εμπνευστούμε από την ποιότητά τους και την προστασία που ο κόσμος θα προσφέρει στα μνημεία. Εμείς τα μέλη της Επιτροπής, Ε/κ και Τ/κ, επιμένουμε στη σημασία της προστασίας των μνημείων με την έννοια της συντήρησης με διάρκεια (sustainable conservation) συντήρηση με σημασία για τη ζωή των ανθρώπων και για την αξία, πολιτιστική και οικονομική, που δημιουργεί η συντήρηση. Μια αξία που θα διασφαλίσει σε βάθος χρόνου διάρκεια και σταθερότητα στην πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου.

Το τι βλέπουμε μπροστά μας δεν είναι άψυχα κτίσματα, είναι η ιστορία του πολιτισμού για τους ανθρώπους, είναι η σημασία του πολιτισμού ως δίαυλου συνεννόησης και συνεργασίας που κάνουν τους ανθρώπους και όλους εμάς σοφότερους και καλύτερους για το σήμερα και το αύριο και για το πάντα.*Μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.