Ι.Κασουλίδης: «Ποτέ δεν είναι αργά όταν επιτελείς ένα καθήκον»

Ποτέ δεν είναι αργά όταν επιτελείς ένα καθήκον, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου επισκέφθηκε το χώρο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου εντοπίστηκαν θαμμένα το αεροσκάφος Νοράτλας, καθώς και οστά.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτίου δήλωσε πως εντοπίστηκαν και χθες οστά στο χώρο της ανασκαφής, επισημαίνοντας πως “όλα βαίνουν καλώς”. Σημείωσε, ωστόσο, πως πρόκειται για μια επικίνδυνη ανασκαφή, αφού στο αεροσκάφος υπήρχαν εκρηκτικά, και πως λαμβάνονται μέτρα για προστασία του προσωπικού που εργάζεται στο χώρο.

Οι επόμενες λίγες μέρες, πρόσθεσε, θα είναι καθοριστικής σημασίας και εξέφρασε την πεποίθηση πως “ θα είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα, και μέχρι το Νιόβρη θα έχουμε ολοκληρώσει για να μπούμε στην τελευταία φάση που είναι η αποκατάσταση του χώρου”. 

Ο κ. Κασουλίδης στις δηλώσεις του ανέφερε πως ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών ανασκαφής στο χώρο. Επεσήμανε πως δεν έχει σημασία “το να λέμε κάθε μέρα που βρισκόμαστε” αλλά “σημασία έχει να λεχθεί από εμάς ότι αυτή η θυσία των παιδιών του Νοράτλας αποτελεί μέρος της σπονδής της Ελλάδας για την προάσπιση της ελευθερίας της Κύπρου”.

“Εμείς επιτελούμε το καθήκον μας, για να μπορέσουμε, έστω και καθυστερημένα, να παραδώσουμε όσα λείψανα έχουμε δεόντως αναγνωρισμένα προς την ελληνική κυβέρνηση και από εκεί προς τους συγγενείς για να τύχουν και αυτοί οι ήρωες των κατάλληλων θρησκευτικών τιμών αλλά και των τιμών της πατρίδας”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ αυτή η διαδικασία, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως ξεκίνησε “όλη αυτή η ιστορία να καταρρίψουμε τα ταμπού για την πιθανότητα νεκρών που θεωρούνταν από εμάς αγνοούμενοι – και ήμουν και τότε Υπουργός Εξωτερικών – ανοίγοντας πρώτα το στρατιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμιας, το κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, μετά συνεχίσαμε και με τους ήρωες της αντίστασης για τη δημοκρατία και φθάνουμε τώρα εδώ”.

Είπε πως “εδώ όταν τελειώσουμε τα πάντα θα αποκατασταθεί (ο χώρος) όπως ήταν και προηγουμένως. Εξάλλου η επιστήμη προχωρά. Η επιστήμη τότε δεν είχε αυτές τις δυνατότητες που έχει σήμερα. Ποτέ δεν είναι αργά όταν επιτελείς ένα καθήκον. Εξάλλου ήρωες θαμμένοι οπουδήποτε ακολουθούν την αρχή `Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος`”, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτίου ερωτηθείς σε ποιες δυσκολίες αναφέρθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις τους, αφού επεσήμανε πως “όλα βαίνουν καλώς”, σημείωσε πως “εάν γίνονται με κάποια προσοχή (οι εργασίες) είναι για να υπάρχει η ασφάλεια για το προσωπικό που εργάζεται σε αυτή τη μεγάλη ανασκαφή. Δεν είναι μια οποιαδήποτε ανασκαφή αυτή, είναι όπως έχουν πει και οι ξένοι εμπειρογνώμονες μια από τις πιο μεγάλες και επικίνδυνες ανασκαφές στις οποίες έχουν εργαστεί”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως και χθες εντοπίστηκαν οστά στο χώρο και πως η προσπάθεια συνεχίζεται με κάθε προσοχή. “Οι επόμενες λίγες μέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας. Πιστεύω ότι θα είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα και μέχρι το Νιόβρη θα έχουμε ολοκληρώσει για να μπούμε στην τελευταία φάση που είναι η αποκατάσταση του χώρου”, σημείωσε.  

Ερωτηθείς τι έχει ανευρεθεί από πλευράς αεροσκάφους, ο κ. Φωτίου είπε πως δεν είναι η ώρα για αυτές τις λεπτομέρειες. “Υπάρχουν συντρίμμια και βρίσκουμε συντρίμμια παντού, μικρά και μεγάλα. `Εχει εντοπιστεί η άτρακτος. Δεν είναι σε καλή κατάσταση. Μετά από 41 χρόνια και μετά από τέτοια σύγκρουση ασφαλώς και δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ολα αυτά θα τα πούμε όταν ολοκληρωθεί το έργο των επιστημόνων και θα ενημερωθείτε για όλα”, σημείωσε.

Ο κ. Φωτίου, ερωτηθείς γιατί είναι επικίνδυνη αυτή η ανασκαφή, επεσήμανε πως υπήρχαν κάποιου είδους εκρηκτικά στο αεροσκάφος “άρα υποχρέωση τόσο εμάς αλλά και της Εθνικής Φρουράς πάνω από όλα, που επιτελεί έναν εξαιρετικό έργο εδώ, είναι να πάρουμε εκείνα όλα τα μέτρα για το προσωπικό που υπάρχει εδώ, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό”.

Ερωτηθείς αν τα οστά που εντοπίστηκαν είναι εντός της ατράκτου ή στην περιφέρειά της, σημείωσε πως δεν είναι η ώρα για αυτές τις λεπτομέρειες και το πως το ουσιαστικό είναι ότι έχουν εντοπιστεί οστά.

Κληθείς να πει αν υπάρχει επαφή με τις οικογένειες των ατόμων που επέβαιναν του αεροσκάφους, ο κ. Φωτίου είπε πως έχουν καθημερινή επαφή με την Πρόεδρο του Συνδέσμου των Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, η οποία ενημερώνεται για όλα, όπως ενημερώθηκε και χθες ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy