Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών απέφεραν καρπούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση  των εκπροσώπων της ΠΟΦΕΝ με τον Υπουργό, συμφωνήθηκε όπως το πακέτο φοιτητικής μέριμνας και η χορηγία  δοθούν με τον ίδιο τρόπο όπως και πέρυσι.

Θα συνεχιστεί ο διάλογος για ενίσχυση του πακέτου και της χορηγίας

Αυτούσια η ανακοίνωση της Προοδευτικής ΚΦ

Ο Υπουργός Παιδείας μετά από σημερινή συνάντηση που είχε με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων υποχώρησε μπροστά στα δίκαια αιτήματα που παρέταξε ενώπιον του το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Ο Υπουργός αποδέχτηκε τα αιτήματα μας και θα ανακοινώσει εντός των ημερών ότι φοιτητική χορηγία και φοιτητικό πακέτο θα παραχωρηθούν στους φοιτητές με τον ίδιο τρόπο που παραχωρήθηκαν πέρσι σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά! Οι δίκαιες αντιδράσεις, οι κινητοποιήσεις, ο ξεσηκωμός των φοιτητών με μπροστάρη την Προοδευτική δικαιώθηκε!

Αυτή η θετική εξέλιξη δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά επιστέγασμα του δυναμικού αγώνα που έδωσε η Προοδευτική τον τελευταίο καιρό, από την ώρα που γνωστοποιήθηκε το νομοσχέδιο-έκτρωμα από το Υπουργείο Παιδείας. Αποτελεί κατάκτηση για τους φοιτητές που απέδειξαν πως δεν υποτάσσονται στα οδυνηρά σχέδια της λιτότητας που επιχειρεί να τους επιβάλει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Η Προοδευτική δεν συμβιβάστηκε, αλλά ορθώθηκε μπροστάρης στη διεκδίκηση για διατήρηση των κεκτημένων των φοιτητών.

Προφανώς η μαζική και γεμάτη παλμό κινητοποίηση εκατοντάδων φοιτητών την περασμένη Τρίτη απέστειλε τα μηνύματα που έπρεπε στους κυβερνώντες. Τους υπενθύμισε ότι η νέα γενιά του τόπου δεν πρόκειται να αποδεχτεί μέτρα που κουτσουρεύουν τα όνειρα της, που της στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία της ΠΟΦΕΝ συνεδρίασε χθες 29/1/15 συζήτησε και κατέληξε στο πλαίσιο με το οποίο θα προσέλθει στην συνάντηση της με τον Υπ. Παιδείας στις 30/1/15. Στην συζήτηση ως Προοδευτική Κ.Φ. καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για διασφάλιση της φιλοσοφίας του φοιτητικού πακέτου και της χορηγίας αλλά και ανάγκη η επιδοματική πολιτική του κράτους να παραμείνει στοχευμένη στα σωστά πλαίσια.

Μέσα από την συζήτηση μαζί οι παρατάξεις Προοδευτικής Κ.Φ., Αναγέννηση και Αγώνας, καταλήξαμε σε ένα κοινό πλαίσιο – απόφαση ως προς τις θέσεις που θα προτείνει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα στον Υπ. Παιδείας, ως προς το φοιτητικό πακέτο και την χορηγία.

Συγκεκριμένα η ΠΟΦΕΝ με την απόφαση: εκφράζει την δυσαρέσκεια της τόσο για την καθυστέρηση και τον εκ των υστέρων διάλογο με το Υπουργείο, όσο και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μπαίνουν για συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Επίσης ζητά όπως παραμείνει η ίδια φιλοσοφία στο φοιτητικό πακέτο και στην φοιτητική χορηγία, συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών του εξωτερικού. Η ΠΟΦΕΝ θεωρεί ότι όσον αφορά την φοιτητική χορηγία πρέπει να υπάρξει καλύτερη μοριοδότηση των δικαιούχων ανάλογα με την κατάσταση της οικογένειας, την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και τα περιουσιακά της στοιχεία. Τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κλιμακωτά και καλούμε το Υπουργείο να προσκομίσει στοιχεία που διευκρινίζουν τα περιουσιακά στοιχεία των περσινών δικαιούχων ούτως ώστε να αποφασιστεί το ορθότερο όριο περιουσιακών κριτηρίων. Προτείνετε επίσης όπως ο οργανισμός διαχείρισης των επιδομάτων να είναι το ΙΚΥΚ, αφού πρώτα, αυτό ενισχυθεί και στελεχωθεί κατάλληλα για να αποφύγουμε αποτελέσματα αντίστοιχα του Ε.Ε.Ε. Σημαντικό ζήτημα επίσης είναι το ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμένει έστω και ένα σεντ αδιανέμητο μέσα από, το κοινό πλέον, κονδύλι για πακέτο και φοιτητική χορηγία. Επιπρόσθετα προτείνετε όπως οι δικαιούχοι της φοιτητικής χορηγίας, να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μεταφορά με τα ΜΜΜ. Η ΠΟΦΕΝ μέσα από την απόφαση της τονίζει ότι εάν δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της νέας νομοθεσίας με αυτά το περίγραμμα μέχρι τις 16/2, τότε, το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει και να ανακοινώσει τις αιτήσεις για την φετινή χρονιά με τα κριτήρια που ίσχυαν μέχρι τώρα αφού οι αλλαγές αυτέ προϋποθέτουν χρόνο και καλή οργάνωση.

Την ίδια στιγμή, ως Προοδευτική, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι με την ίδια αγωνιστική διάθεση δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε στον αγώνα μας ώστε να μην περικοπεί η φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο. Οι μάχες μας σε όλους τους χώρους σπουδών συνεχίζονται με την ίδια ένταση και ακόμα περισσότερο σθένος. Σε αυτή τη μάχη καλούμε τον κάθε φοιτητή να συστρατευτεί μαζί μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy