«Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση στα περιστατικά βίας στην οικογένεια»

Ίσως υπάρχει η καθησυχαστική πεποίθηση πως στη χώρα μας το πρόβλημα της βίας στην οικογένεια είναι περιορισμένο και άρα δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω μέτρων, όμως οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πως, δυστυχώς, δεν αποτελούμε εξαίρεση στον παγκόσμιο κανόνα: Η τηλεφωνική γραμμή στήριξης που καθιερώσαμε (1440) δέχθηκε το 2015, επτά χιλιάδες 769 κλήσεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του που διάβασε εκ μέρους του, στα εγκαίνια του Κέντρου Φιλοξενίας Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Πρόεδρος πρόσθεσε πως και μόνο, αυτός ο αριθμός αναδεικνύει ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα που εναγωνίως αναζητεί λύση.

Η δημιουργία της «Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας», ανέφερε, αποτελεί ένα ορόσημο, καθώς, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, έχει ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση της οικογένειας με την παροχή βοήθειας για επίλυση των προβλημάτων που απειλούν την καλή λειτουργία της και την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας σε αυτήν.

Είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο, τον Απρίλη του 2015, αποφάσισε μετά από Πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, όπως η Κύπρος προχωρήσει άμεσα με την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Η Σύμβαση αυτή, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σημείωσε, είναι η πρώτη διεθνής Συνθήκη, η οποία καλύπτει τους τομείς της πρόληψης, της προστασίας των θυμάτων και της δίωξης των δραστών, για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της σωματικής, της ψυχολογικής, της σεξουαλικής, της οικονομικής βίας, της παρενοχλητικής παρακολούθησης, του καταναγκαστικού γάμου, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και της καταναγκαστικής έκτρωσης και στείρωσης.

Προτεραιότητα, είπε, θα δοθεί στην υλοποίηση κάποιων διατάξεων της Σύμβασης, όπως είναι η δημιουργία χώρων φιλοξενίας, η λειτουργία γραμμής επικοινωνίας επί 24ώρου βάσεως, η δημιουργία ενιαίου αρχείου για στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο τόπο μας, η επέκταση των ποινικών διατάξεων ώστε να καλύπτουν κάθε μορφή βίας, η προστασία, τα δικαιώματα και υποστήριξη των θυμάτων βίας, η συστηματική εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας σε θέματα αναγνώρισης πιθανών θυμάτων βίας.

Πέραν τούτων, σημείωσε, καταστήσαμε ακόμη πιο αποτελεσματικό το νομικό οπλοστάσιό μας ψηφίζοντας σχετικούς νόμους, διαμορφώσαμε νέο «Σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια» ενώ το «Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών (2014-2017) περιλαμβάνει ως ένα εκ των έξι βασικών του πυλώνων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Επισήμανε επίσης, πως το κράτος συμβάλει σημαντικά στην χρηματοδότηση του «Συνδέσμου πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια».

Στο οίκημα που σήμερα εγκαινιάζουμε, είπε ο Πρόεδρος, φιλοδοξούμε να προσφέρουμε το καταφύγιο που δεν βρήκαν τα θύματα στο ίδιο τους το σπίτι. Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αποτελεσματικότητα τις ανάγκες τους σε φιλοξενία, θεραπεία, και κυρίως ασφάλεια.

Ο σύγχρονος αυτός χώρος, σημείωσε, έχει κατασκευαστεί με τις απαραίτητες προδιαγραφές και περιλαμβάνει αίθουσες εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας φιλοξενουμένων.

Το κόστος του έργου υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ και για την κατασκευή του πολύτιμη ήταν η χρηματοδοτική προσφορά του προγράμματος “Norway grants”, το οποίο προσέφερε 742 χιλιάδες Ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε με ποσά που συνεισέφερε ο ΟΠΑΠ (100 χιλιάδες Ευρώ), ο ίδιος ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (Σ.Π.Α.Β.Ο.) και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy