Η Κύπρος έχει ρόλο σε θέματα αλλαγής του κλίματος

Ο ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας επισημαίνει τον επείγοντα χαρακτήρα της έναρξης της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού

Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε θέματα που αφορούν την αλλαγή του κλίματος, δημιουργώντας ένα νέο σταθμό παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και στην Αθηνά Αρσαλίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πετέρι Τάλας, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για το Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και Λύσεις». Ο κ. Τάλας υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της έναρξης της εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού και εξέφρασε την ελπίδα η διάσκεψη στη Λευκωσία να δώσει το έναυσμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες.

Ο κ. Τάλας σημείωσε ότι η Κύπρος θα μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο, δημιουργώντας ένα νέο σταθμό για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να ενισχύσουμε την επιστημονική βάση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «συζητούμε πώς να βελτιώσουμε τα συστήματα παρατήρησης στην Κύπρο για την παρακολούθηση των αερίων του θερμοκηπίου».

Σημειώνοντας ότι η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις περιοχές που υποφέρουν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η εξάτμιση του θαλάσσιου νερού, η συχνότητα της ξηρασίας, τάσεις που όπως είπε θα συνεχιστούν, έχοντας μεγάλη επίδραση και πάνω στην κοινωνία, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Ο κ. Τάλας ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί πρόσφυγες κυρίως λόγω της έντονης ξηρασίας στη Μέση Ανατολή και τις αφρικανικές χώρες. Σημειώνοντας ότι η ξηρασία στην Αφρική θα αυξηθεί και ταυτόχρονα θα αυξηθεί ο πληθυσμός στην ήπειρο, ανέφερε ότι οι προσφυγικές ροές θα αυξάνονται.

Ο πληθυσμός στην Αφρική, συνέχισε, θα σημειώσει αλματώδη αύξηση. «Ο πληθυσμός στην Αφρική είναι σήμερα ένα δισεκατομμύριο. Όμως, αναμένουμε να αυξηθεί στα 4 δισεκατομμύρια μέχρι τα τέλη του αιώνα. Θα υπάρξει ραγδαία αύξηση προσφύγων και αυτό είναι ανησυχητικό», είπε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

2017: Ρεκόρ ζημιών λόγω των καταστροφών

Στην ομιλία του στη διάσκεψη, ο κ. Τάλας είπε ότι το 2017 καταγράφηκε ρεκόρ οικονομικής ζημιάς λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, όπως οι καταιγίδες, η ξηρασία και οι πλημμύρες.

Η κλιματική αλλαγή επιφέρει και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας μίλησε ο Νίκος Μιχαλόπουλος από το Ινστιτούτο Κύπρου, λέγοντας ότι η ρύπανση οφείλεται σε μικροσκοπικά σωματίδια που μερικές φορές μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα και να γίνουν τοξικά. Σημείωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πρόωρης θνησιμότητας και είπε ότι στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν 4.200 πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο. Αναφερόμενος στη Μεσόγειο, σημείωσε ότι είναι το σταυροδρόμι αέριων μαζών. Η ρύπανση από την Ευρώπη, η σκόνη της Σαχάρας και η ατμοσφαιρική ρύπανση από την Ασία, συναντώνται στη Μεσόγειο. Υπάρχει, είπε, μια περίπλοκη χημεία πάνω από τη Μεσόγειο. Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι η συνεχής παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής σύνθεσης και είπε ότι αυτό γίνεται στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Εξάλλου, στην ομιλία του στο Συνέδριο, ο Abdalah Mokssit, Γραμματέας της διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), μίλησε για το έργο της επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ και αξιολογεί τα επιστημονικά δεδομένα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές. Το έργο της IPCC, είπε, κατέγραψε τάσεις αύξησης της θερμοκρασίας και ακραίες θερμοκρασίες σχεδόν σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, καθώς και έλλειψη νερού, προβλήματα με την επισιτιστική ασφάλεια και αύξηση θερμοκρασίας του νερού στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν τα μέσα να περιορίσουμε την αλλαγή του κλίματος και να οικοδομήσουμε ένα πιο αειφόρο μέλλον.

Για τις επιπτώσεις στη θάλασσα μίλησε ο Vladimir Ryabinin, Εκτελεστικός Γραμματέας της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ. Μερικές από τις επιπτώσεις στη θάλασσα, σημείωσε, είναι η αύξηση του επιπέδου του νερού, η μείωση του πάγου στην Αρκτική, η μείωση του φυτοπλαγκτόν, η καταστροφή των οικότοπων, που έχουν συνέπειες στη θαλάσσια ζωή. Ιδιαίτερα για τη Μεσόγειο, είπε ότι οι καύσωνες αποσταθεροποιούν τη θάλασσα, υπάρχει απώλεια της βιοποικιλότητας, ενώ μίλησε για φαινόμενο “τροπικοποίησης” της Μεσογείου, δίδοντας το μήνυμα ότι ο χρόνος εξαντλείται για να διασωθούν οι ωκεανοί και πρέπει τα μέτρα που λαμβάνονται να ενταθούν.

Ομιλία απηύθυνε και ο Filippo Giorgi από το Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής (ICTP) στην Ιταλία. Ανέφερε ότι η θερμοκρασία στην περιοχή της Μεσογείου θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 6 βαθμούς ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στο μέλλον, είπε, τα καλοκαίρια στην περιοχή θα είναι πιο ξηρά και θερμότερα, ενώ η ένταση των ακραίων μετεωρολογικών γεγονότων θα αυξηθεί.

«Υπάρχουν συνεχείς ενδείξεις για πολύ ξηρότερες και θερμότερες κλιματικές συνθήκες για τη Μεσόγειο τις επόμενες δεκαετίες, ειδικά κατά τις ζεστές εποχές», συνέχισε. Ο κ. Giorgi σημείωσε ότι αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε μια σειρά οικοσυστημάτων και στην κοινωνία.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy