Η Κύπρος επηρεάζεται ήδη δυσμενώς από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

Η Κύπρος επηρεάζεται ήδη δυσμενώς από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής λόγω της γεωγραφικής της θέσης και συνεπώς επιβάλλεται ο σχεδιασμός μιας αποτελεσματικής πολιτικής προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος, έτσι ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες, αναφέρει, σε ανακοίνωση με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Σημειώνει ότι απαιτείται η άμεση θεσμοθέτηση της εθνικής στρατηγικής για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η ψήφιση ενός Νόμου Πλαίσιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή.

«Ο νόμος αποτελεί αναγκαιότητα για τη χώρα μας αφού θα αποτελέσει ομπρέλα για εφαρμογή και συντονισμό όλων των στρατηγικών, δράσεων και πολιτικών που σχετίζονται με την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμη ότι φέτος οι συζητήσεις σε επίπεδο παγκόσμιας κοινότητας επικεντρώνονται στην απόφαση του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την “υπογραφή” των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και παρέμβαση του ΟΗΕ.

«Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές και μια παγκόσμια υπερδύναμη οι αποφάσεις της οποίας επηρεάζουν τους στόχους της Συμφωνίας και ίσως και τη στάση άλλων χωρών στο μέλλον θέτοντας σε κίνδυνο μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από μακράς διάρκειας διαβουλεύσεις, εντάσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η απόφαση Τραμπ θα έχει επιπτώσεις και στον τόπο μας αφού η Κύπρος βρίσκεται στην «καυτή ζώνη», στην περιοχή δηλαδή της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσει μόνο αρνητικές επιδράσεις από την κλιματική αλλαγή», συμπληρώνει η κ. Παναγιώτου.

Αναφέρει ότι στον τομέα των υδάτινων πόρων, η αύξηση της ξηρασίας θα εντείνει τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα λειψυδρίας στην Κύπρο, θα εντείνει το φαινόμενο της υφαλμύρισης των υπόγειων υδάτων και της συχνότερης εμφάνισης φαινομένων ρύπανσης.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας και διάβρωσης των ακτών και ότι η κυπριακή ακτογραμμή υποχωρεί συνεχώς.

Σημειώνει, τέλος, ότι τα θερμότερα καλοκαίρια αναμένεται να μειώσουν το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, με πιθανή μετατόπιση μέρους των αφίξεων προς την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy