Η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να κάνει τους ελέγχους για το Ακκιουγιου

Απάντηση Κομισιόν σε ΕΕΑ/ΒΠΑ και επιστολή Γκάμπι Ζίμμερ- Νεοκλή Συλικιώτη

“Η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και του περιβάλλοντος από την πυρηνική ακτινοβολία είναι στις προτεραιότητες της Κομισιόν. Η αναθεωρημένη οδηγία για την Πυρηνική ασφάλεια του 2014 θέτει το θέμα ασφάλειας και τονίζει τις υποχρεώσεις των χειριστών ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα και να μετριάζονται οι επιπτώσεις. Η εν λόγω οδηγία θέτει επίσης την υποχρέωση να ενημερώνονται τα κράτη μέλη που επηρεάζονται από την ανέγερση ενός πυρηνικού σταθμού. Η Κομισιόν αναμένει πως η Τουρκία να υιοθετήσει τα πρότυπα ασφάλειας και διαφάνειας σε αυτό το νομικό πλαίσιο”. Αυτά υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μ. Σέφκοβιτς, σε επιστολή που απέστειλε στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη, και στην πρόεδρο της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γκ. Ζίμμερ.

Ο Επίτροπος Σέφκοβιτς υπογραμμίζει επίσης πως η Τουρκία το 2011 δεσμεύτηκε να κάνει σε εθελοντική βάση πυρηνικούς ελέγχους βάσει των προδιαγραφών που συμφωνήθηκαν με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Ρυθμιστικών Φορέων Πυρηνικής Ασφάλειας (ENSREG). Ενημέρωσε λοιπόν πως η Κομισιόν έχει ήδη καλέσει την Τουρκία να ολοκληρώσει τους εθνικούς ελέγχους σχετικά με το Άκκιουγιου το συντομότερο.

Υπενθυμίζεται πως η Γκ. Ζίμμερ και ο Ν. Συλικιώτης, είχαν θέσει ενώπιον της ΕΕ τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν με την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου της Τουρκίας. Συγκριμμένα απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Α. Ταγιάνι, στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Γιούγκερ καθώς και στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Μ. Σέφκοβιτς, θέτοντάς τους ενώπιον των ευθυνών τους.

Στην επιστολή που απέστειλαν εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, οι Ευρωβουλευτές ενημέρωναν για την τελετή κατάθεση του θεμέλιου λίθου στον πυρηνικό σταθμό στο Άκιουγιου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της ΕΕ. Όπως εξηγούσαν, ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, γεγονός που θα εκθέσει σε κίνδυνο πρώτα απ` όλα τον λαό της Τουρκίας, αλλά και όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής.

Ο Ν. Συλικιώτης και η Γκάπη Ζίμμερ υπογράμμιζαν στην επιστολή τους πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς αντιτίθεται στη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου και στηρίζει τις ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις, που ενώνουν τις δυνάμεις τους παλεύοντας να τερματιστεί άμεσα η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού. Έθεταν λοιπόν επιτακτικά την ανάγκη να ασκήσει η ΕΕ πιέσεις στην Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, ώστε να τερματίσει άμεσα τις εργασίες ανέγερσης και να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό στο Άκιουγιου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy