Η KTOS γίνεται στόχος γιατί παλεύει για ειρήνη στην Κύπρο

  •    Και στις ελεύθερες περιοχές, πολλές φορές διευθυντές σχολείων και άλλοι φορείς στρέφονται κατά ενεργειών που προωθούν την κουλτούρα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Ε/κ και Τ/κ
  •    Αν δεν υπάρξει λύση σύντομα στο Κυπριακό, το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια της Τουρκίας και δεν θα αφήσουν καμία ελεύθερη φωνή

Μια πορεία με σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας κατευθύνεται προς τα γραφεία της KTOS, της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων. Από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τα κατεχόμενα δεν φάνηκε να είναι πολλοί. Είναι, όμως, όπως φαίνεται, αρκετοί για να ξεθάψουν το μίσος, να αναθερμάνουν το φανατισμό και το φόβο.

Για άλλη μια φορά οι Τ/κ προοδευτικοί δάσκαλοι έγιναν στόχος εθνικιστικών-σοβινιστικών κύκλων. Πρόφαση αυτή τη φορά ήταν η έκδοση ενός ημερολογίου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται περιστατικά όπως η δολοφονία των Τουρκοκύπριων δικηγόρων Αϊχάν Χικμέτ και Μουζαφέρ Γκουρκάν από την TMT. Στο ημερολόγιο υπάρχει αναφορά ακόμα για τη 12η Ιουνίου 1958, ημερομηνία κατά την οποία “Τ/κ δολοφόνησαν βάναυσα εννέα Ε/κ στο Κιόνελι μετά από προβοκάτσια των Βρετανών”. Ακόμα το ημερολόγιο αναφέρεται και στη 15η Νοεμβρίου 1983, ημερομηνία κατά την οποία “η ύπαρξη των Τ/κ τέθηκε σε κίνδυνο… αφού έχασαν τις διεθνείς τους σχέσεις αφότου ο Ραούφ Ντενκτάς είχε συμφωνήσει με τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία για τη δημιουργία της ΤΔΒΚ”.

Εθνικιστικές οργανώσεις θορυβήθηκαν, καθώς επίσης και ο υιός του Ραούφ, Σερντάρ Ντενκτάς. Λίγες μέρες αργότερα, κατατέθηκε από τον “Υπουργό Παιδείας”, Οζντεμίρ Μπέροβα, και τον “υπουργό δημοσιονομικών” και “αναπληρωτή πρωθυπουργό”, Σερντάρ Ντενκτάς, καθώς και άλλους τέσσερις “βουλευτές”, “πρόταση νόμου”, για κατάργηση της “επαγγελματικότητας” των συντεχνιακών εκπαιδευτικών. Θέλουν δηλαδή να καταργήσουν το δικαίωμά τους να εργάζονται στις συντεχνίες τους, KTÖS και KTOEÖS, και να πληρώνονται από το “κράτος” κανονικά. Στόχος είναι, διά νόμου να κατασταλεί η δράση των συντεχνιών των Τ/κ δασκάλων.

Ο ΓΓ της KTOS εξηγεί ότι η συντεχνία της οποίας ηγείται γίνεται στόχος γιατί παλεύει για ειρήνη στην Κύπρο. Σκιαγραφεί την κατάσταση στα κατεχόμενα, ενώ την ίδια ώρα εκφράζει για άλλη μια φορά την αγωνία του για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, πριν να είναι αργά.

Η “Χ” μίλησε και με τον Σωτήρη Χαραλάμπους, πρόεδρο της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών, ο οποίος σημειώνει πως οι επιθέσεις αυτές επαναλαμβάνονται κάθε φορά που προχωρεί η διαδικασία του Κυπριακού. Δυστυχώς, και στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα παρατηρούνται φαινόμενα, που μόνο λύπη προκαλούν, αφού πολλές φορές διευθυντές σχολείων και άλλοι φορείς στρέφονται κατά ενεργειών που προωθούν την κουλτούρα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

 

 

 

Σενέρ Ελτσίλ: Ενα κυνήγι μαγισσών είναι σε εξέλιξη

 

O ΓΓ της KTOS, Σενέρ Ελτσίλ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αστρα» και στην εκπομπή “Πρωινή Εκδοση”, σημείωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι στη βόρεια Κύπρο είναι σε εξέλιξη ένα κυνήγι μαγισσών, με αφορμή και την απέλαση και ξυλοδαρμό του γνωστού μόδιστρου ΜπαρμπαρόςΣανσάλ για ένα tweet. Οι ίδιοι φασιστικοί κύκλοι, σημείωσε, “συνεχίζουν να πιέζουν και τη δική μας οργάνωση”. Σε αυτά πρωτοστατεί ο Σερντάρ Ντενκτάς και το κόμμα του με τη συμμετοχή των Τούρκων εποίκων, εξηγεί. Συγκεκριμένοι καθεστωτικοί κύκλοι, πρόσθεσε, που δεν θέλουν τη λύση, ζουν από τα “λάφυρα” που τους άφησε μερίδα Ε/κ. Ο ίδιος ο ΓΓ της KTOS έχει ήδη έξι υποθέσεις εναντίον του για παρόμοιες υποθέσεις και τώρα προστίθεται άλλη μία, εξαιτίας του ημερολογίου. Κατά τον Σενέρ, αν δεν υπάρξει λύση σύντομα στο Κυπριακό, το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια της Τουρκίας «και δεν θα αφήσουν καμία ελεύθερη φωνή».

Εξω από τη συντεχνία των Τ/κ δασκάλων οι συγκεντρωμένοι φώναζαν ένα σύνθημα, αναφέρει: «Οι προδότες να πάνε στο νότο». Δηλαδή οι έποικοι φώναζαν στους Τ/κ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πάνε στο νότο. Αν χάσουμε αυτό τον αγώνα, σημειώνει, «θα πρέπει και οι Ε/κ να γνωρίζουν ότι θα χαθεί και ο νότος». Για αυτό, κατέληξε, πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη λύση του Κυπριακού.

 

Αυτά συμβαίνουν κάθε φορά που υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό

 

Είναι λυπηρό κάθε φορά που σημειώνονται εξελίξεις στο Κυπριακό να κάνουν την εμφάνισή τους τέτοια φαινόμενα που εκφράζονται μέσω συγκεκριμένων εθνικιστικών και ρατσιστικών ομάδων, ανέφερε ο Σωτήρης Χαραλάμπους, πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών. Η KTOS και η ηγεσία της δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν γίνει στόχος τέτοιων ομάδων. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η KTOS είναι πρωτοπόρα δύναμη στα κατεχόμενα και αποτελεί μάλιστα και την εμπροσθοφυλακή του αγώνα των προοδευτικών Τ/κ για λύση και επανένωση.

«Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι στις ελεύθερες περιοχές βιώσαμε τέτοια φαινόμενα εθνικισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας», αναφέρει. Και υπενθυμίζει τι έγινε στα σχολεία «όταν μπήκε για πρώτη φορά από την προηγούμενη κυβέρνηση ως στόχος υπό έμφαση της χρονιάς το θέμα της καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης». Υπήρξαν περιπτώσεις όπου δεν άφηναν καν Τ/κ εκπαιδευτικούς να επισκεφθούν ε/κ σχολεία. Διευθυντές σχολείων απαγόρευσαν στη δικοινοτική χορωδία να λάβει μέρος σε συνέδριο για το ρατσισμό, τους οποίους είχαν καλύψει, ειρήσθω εν παρόδω, οι καθηγητικοί σύλλογοι, όπως σημειώνει. Δεν είναι τυχαίο που και στις δύο κοινότητες οι εθνικιστικοί κύκλοι στοχεύουν τα σχολεία και την εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα, εξηγεί.

Από την μια φοβούνται την παιδεία και τους νέους που σκέφτονται και προβληματίζονται και τα αμφισβητούν. Από την άλλη είναι γνωστό ότι η εκπαίδευση στον τόπο μας χρησιμοποιήθηκε και στις δύο πλευρές για την

Eκκόλαψη εθνικιστών που οδήγησαν και στη διαίρεση του τόπου.

Μεγάλη πρόκληση η κουλτούρα λύσης

 

Κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα, μια από τις μεγαλύτερες μάλλον προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι σύγχρονες κοινωνίες στον 21ο αιώνα είναι να μπορούμε να συμβιώνουμε με το διαφορετικό. «Να μπορούμε να χαιρόμαστε τη διαφορά, να απολαμβάνουμε την ποικιλία», υποδεικνύει ο πρόεδρος της Προοδευτικής. Σε έναν κόσμο όπου τα σύνορα ανάμεσα στους λαούς εξαλείφονται και οι πολιτισμοί έρχονται πιο κοντά, ο ένας αγκαλιάζει τον άλλο, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να συμβιώσουμε αρμονικά και ευτυχισμένα. Πόσω μάλλον σε έναν τόπο διαιρεμένο όπως είναι η Κύπρος.

«Σε αυτή την υπόθεση έχει το σχολείο ρόλο να διαδραματίσει», διερωτάται. Το σχολείο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των νέων για μια συμβίωση που θα είναι προϊόν μιας αντίστοιχης συνείδησης. Το σχολείο έχει την ευθύνη να καλλιεργήσει αυτή την κουλτούρα που είναι απαραίτητη σε μια ενδεχόμενη λύση», απαντά ο ίδιος.

Τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να περιοριστούν και να δώσουν τη θέση τους στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ανεκτικότητα και την αποδοχή. «Με τους Τ/κ συναδέλφους εκπαιδευτικούς έχουμε κοινό όραμα», εξήγησε: μια ενωμένη ειρηνική Κύπρο που να βασίζεται στην ισότητα και τη δικαιοσύνη. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί αυτή η αξία. Οραμα όλων μας, αναφέρει, είναι ένα σχολείο που θα προετοιμάζει τους νέους ως αυριανούς πολίτες που θα ζήσουν μαζί ειρηνικά σε μια επανενωμένη πατρίδα.

Οι στιγμές που περνούμε είναι πραγματικά δύσκολες, τέτοια φαινόμενα υπήρξαν και στο παρελθόν και είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλα όσο τα πράγματα προχωρούν στο Κυπριακό, σημειώνει. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε για να προετοιμάσουμε όσο το δυνατόν την κοινωνία των πολιτών ένθεν και ένθεν έτσι που μια δίκαιη και λειτουργική λύση να βρει και πρόσφορο έδαφος, καταλήγει ο Σωτήρης Χαραλάμπους.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy