Οι Λ.Ο. Τσερίου τίμησαν τον ήρωα Κώστα Μισιαούλη

Ν. Συλικιώτης: «Καθήκον μας να λέμε την αλήθεια, ιδιαίτερα σήμερα»

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τον Ήρωα της Δημοκρατίας, Κώστα Μισιαούλη, πραγματοποίησαν την Τρίτη οι Λαϊκές Οργανώσεις Τσερίου.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ευρωβουλευτής και μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο δήμαρχος Τσερίου κ. Σταύρος Μιχαήλ. Στην ομιλία του ο N. Συλικιώτης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τα εγκλήματα που συντελέστηκαν εις βάρος του κυπριακού λαού και ανέφερε πως ως ΑΚΕΛ “τιμούμε εκείνους που με τη ζωή τους υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου. Αυτό το καθήκον μας έφερε και εδώ στο Τσέρι για να τιμήσουμε τον Κ. Μισιαούλη, ο οποίος είναι ένα από τα πολλά θύματα της φασιστικής μανίας των οργάνων της ΕΟΚΑ Β΄ και της Χούντας”.

Ο N. Συλικιώτης πρόσθεσε πως: “Δεν πρέπει να ξεχνούμε το παρελθόν, τα λάθη, τα εγκλήματα, την ιστορία μας. Όχι για να διχάσουμε ή να εκδικηθούμε αλλά για να αποτρέψουμε παρόμοιες πράξεις στο μέλλον.

Είναι καθήκον μας να λέμε την αλήθεια, ιδιαίτερα σήμερα που η παραχάραξη της ιστορίας προωθείται στρατηγικά με την ανέγερση μνημείων και την ηρωοποίηση όσων στήριξαν το πραξικόπημα”. Καταλήγοντας ο N. Συλικιώτης είπε πως “ως ΑΚΕΛ στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη διαδικασία, αρκεί ο Πρόεδρος να διαπραγματεύεται με συνέπεια και προσήλωση στις αρχές λύσης και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Για μια λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τον Κώστα Μισιαούλη και τους άλλους ήρωές μας”.

Η ιστορία του Κώστα Μισιαούλη

Ο Κώστας καταγόταν από τον Άγιο Επιφάνιο και ήταν παντρεμένος στο Τσέρι. Ήταν μέλος του ΑΚΕΛ και εργαζόταν ως μηχανουργός. Με βάση τη μαρτυρία που έδωσε η γυναίκα του και δημοσιεύθηκε στο Χρονικό της Σύγχρονης Κυπριακής Τραγωδίας, τη νύχτα της 17ης Ιουλίου 1974, εισέβαλε στο σπίτι μια ομάδα πραξικοπηματιών και τον συνέλαβαν, μεταξύ των οποίων και ένας συγχωριανός τους. «Ακολούθως, συγκέντρωσαν όλους όσους συνέλαβαν μπροστά στο οίκημα του Θ.Ο.Ι. Τσερίου. Εκεί, υπό την απειλή των όπλων ανάγκαζαν τον κόσμο να φωνάζει υπέρ του Σαμψών, της Ένωσης και άλλα παρόμοια». Μετά από λίγο τους μετέφεραν 1 περίπου μίλι έξω από το χωριό, εκεί όπου πυροβόλησαν τον Κώστα.

Όταν ενημερώθηκε για το συμβάν η σύζυγός του, μετά από πολλές προσπάθειες, κατόρθωσε να μπει μυστικά στο νοσοκομείο για να δώσει αίμα και να τον δει. Στη λίγη ώρα που ήταν μαζί, ο Κώστας διέψευσε τη φήμη πως πήγε να το σκάσει και γι’ αυτό τον πυροβόλησαν. Ο Κώστας τελικά υπέκυψε στα τραύματά του, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, σε ηλικία 24 ετών. Μετά την εκδήλωση στο προαύλιο του οικήματος των Λαϊκών Οργανώσεων, ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων του Δήμου και στο μνημείο του Ήρωα.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy