Οι λαϊκές κατακτήσεις δέχονται σκληρή επίθεση

ΓΓ ΠΕΟ: «Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έχει επιταχυνθεί»

Οι αγώνες του ’48, σίγουρα δεν θα μπορούσαν να πάρουν τις διαστάσεις που πήραν, αν δεν υπήρχε έμπρακτη η παλλαϊκή συμπαράσταση και η αλληλεγγύη όλων των υπόλοιπων εργατών, αλλά και αγροτών και μικρομεσαίων, τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, στην εκδήλωση προς τιμή των 70χρονων των απεργιακών αγώνων που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Πελέντρι.

Μέσα σε εκείνες τις συνθήκες στεριώνει και θωρακίζεται περισσότερο η σχέση του κόμματος των Κύπριων εργαζομένων με την ΠΕΟ, σημείωσε ο Π. Κυρίτσης.

Εκείνες τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας του εργατικού μας κινήματος η ιδεολογική και πολιτική μισαλλοδοξία ανέδειξε δυστυχώς και κάποια σκοτεινά σημεία που δεν μας επιτρέπεται να τα διαγράψουμε ως μη γενόμενα, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ υπογραμμίζοντας πως η πιο μαύρη σελίδα ήταν η απεργοσπασία και η συνεργασία με τους εργοδότες, των λεγόμενων Νέων Συντεχνιών και της τότε ηγεσίας της ΣΕΚ, οι οποίοι είχαν αποσχιστεί από την ΠΣΕ κατηγορώντας την ως όργανο του ΑΚΕΛ και της Σοβιετικής Ένωσης.

Η επαίσχυντη αυτή δραστηριότητα έγινε προσπάθεια να καλυφθεί πίσω από πατριωτικά συνθήματα και εθνικιστικές κορώνες, είπε ο Π. Κυρίτσης, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι πίσω από τους απεργοσπάστες ήταν συνασπισμένη η αγγλική αποικιοκρατία, η αστική τάξη και γενικά το ντόπιο κατεστημένο.

Στις μέρες μας, η αναφορά στους αγώνες του ’48 και η υπόμνηση ξανά, με ευκαιρία τα 70χρονα, της αξίας και της ιστορικής συμβολής των εργατικών αγώνων στην κοινωνική πρόοδο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λαϊκές κατακτήσεις και τα εργατικά δικαιώματα όχι απλά αμφισβητούνται, αλλά στην πράξη δέχονται μια σκληρή και μεθοδευμένη επίθεση, τόνισε ο ΓΓ της ΠΕΟ υποδεικνύοντας ότι με την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και τη συμφωνία του Νίκου Αναστασιάδη με το Eurogroup και την υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έχει επιταχυνθεί αφάνταστα, με αποτέλεσμα τη δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και την ενίσχυση της διαδικασίας που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

Η μη λύση του Κυπριακού είναι ένα από τα βασικά ζητήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Κύπρου, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της DEV-IS, Hasan Felek. «Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να είναι διασφαλισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο συνεχίζεται η διαίρεση του τόπου μας.

Επίσης η υφιστάμενη κατάσταση οδηγεί την τ/κ κοινότητα προς εξαφάνιση, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά», σημείωσε. Πρόσθεσε παράλληλα πως με αυτές τις συνθήκες παραμένει πρωταρχικός μας στόχος μια ανεξάρτητη ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι θα ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα. «Εμείς ως DEV-IS δεν διαχωρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για τα εργασιακά δικαιώματα από τον αγώνα για μια ομόσπονδη Κύπρο στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy