«Η λύση του Κυπριακού θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική μεταρρύθμιση»

Η λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι ομολογούμενως και το μεγαλύτερο βήμα ή η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του περιοδικού Economist στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην εντατική φάση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία μεταξύ 7-11 Νοεμβρίου, είπε ότι θα δοθεί έμφαση στο εδαφικό χωρίς να παραλείπεται η διασταυρούμενη συζήτηση και επί άλλων εκρεμμούντων προβλημάτων.

Εξέφρασε την ελπίδα να προσέλθουν όλοι στην Ελβετία με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή θέληση, ώστε «να αδράξουμε την ευκαιρία και μέσα από τη βοήθεια και των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχουμε, έτσι ώστε όχι μόνο να εξαλείψουμε ή να σμικρύνουμε υπάρχουσες διαφορές, αλλά να επιτύχουμε και τέτοια πρόοδο στο εδαφικό, που να μας επιτρέψει να οδηγηθούμε σε μια τελικά βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος, γιατί όχι ακόμα και εντός του 2016, αν υπάρξει τέτοια πρόοδος που να μας επιτρέψει επιτέλους να δούμε την προοπτική της πατρίδας μας, το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των κατοίκων της και ιδιαίτερα την διασφάλισης συνθηκών ευημερίας για όλους ανεξαίρετα».

Ανέφερε επίσης ότι μια λύση θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα μοντέλο σταθερότητας, ενισχύοντας το ρόλο της ως παροχέα ασφάλειας σε μια από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου, ενισχύοντας παράλληλα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αλλά και τη συνολική αρχιτεκτονική σταθερότητας της ΕΕ.

Στο Κυπριακό, είπε, επιθυμούμε μια λύση που δεν θα αφήνει νικητές ή ηττημένους και θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, θα επιτρέψει στη χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της απομακρύνοντας όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης.

«Το είπα, θα το επαναλάβω και σήμερα: στόχος παραμένει ένας, να επιτύχουμε την επανένωση αυτής της πατρίδας, την απαλλαγή από τα όποια στρατεύματα και να καταστήσουμε τα σύνορα της χώρας μας από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Πάφο, από την Κερύνεια μέχρι την Αμμόχωστο, τη Λεμεσό, σύνορα για όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και δεν έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται μοιρασμένη. «Τα κακά του διαχωρισμού, της κατοχής, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος είναι σε όλους κατανοητά και όσο ο χρόνος περνά θα γίνονται ακόμα δυσκολότερα και για τη μια και για την άλλη κοινότητα. Όραμα μας είναι επιτέλους να φτάσουμε στο σημείο που να μιλούμε όλοι την ίδια γλώσσα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα».

Προτεραιότητα η προσέλκυση επενδύσεων
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι μετά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μια εκ των κυριοτέρων προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Όπως είπε, με την εισαγωγή αποφασιστικών και αποτελεσματικών διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και με τις σημαντικές μειώσεις που επιτεύχθηκαν στις δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα, η Κύπρος έχει ήδη κατορθώσει να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της ως ανταγωνιστικός προορισμός.

Η Κυβέρνηση, είπε, εφαρμόζει μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν την απλοποίηση των διαδικασιών για την ταχύτερη αδειοδότηση των επενδυτικών έργων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και την ταχύτερη χορήγηση αδειών παραμονής σε ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες στη βάση συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να δημιουργηθεί ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον η Κυβέρνηση, είπε, έχει λάβει μια σειρά από αποφάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό πλαίσιο, το καθιστούν πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό και περιορίζουν στοχευμένα το φορολογικό βάρος, προσφέροντας κίνητρα για οικονομική δραστηριότητα.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι η κυπριακή οικονομία ήδη από το 2015 καταγράφει θετικό ρυθμό ανάπτυξης του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος ύψους 1,6%, το μεγαλύτερο τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ για το 2016 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,7% με 3%, και αυτός εκτιμάται ότι θα είναι ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα, το οποίο παραμένει και το οποίο χρειάζεται χρόνο και συνεχή συστηματική προσπάθεια για να επιλυθεί», ανέφερε.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα είπε ότι μεγαλύτερη πρόκληση «αφορά την αναδιάρθρωση ενός σημαντικού μέρους των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που θα βελτιώσει ταυτόχρονα και την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν νέες πιστώσεις στην οικονομία.

«Ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί από πλευράς Κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υποβοηθά τη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων, παρέχοντας κίνητρα σε δανειολήπτες και δανειστές για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων προς αντιμετώπιση του υψηλού αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ανοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων έχει αρχίσει να αντιστρέφεται μετά από δύο χρόνια αυξητικής πορείας, ενώ η δυνατότητα των δανειοληπτών για εξυπηρέτηση των δανείων τους θα βελτιώνεται όσο η ανάκαμψη της οικονομίας θα ενισχύεται.

Αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, με στόχο να ενισχυθούν οι δείκτες της οικονομίας μας και να αντιμετωπιστεί μια σειρά διαρθρωτικών αδυναμιών που ανέδειξε η κρίση, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, περιλαμβανομένου του εξορθολογισμού του αριθμού των δημόσιων ωφελημάτων και της καλύτερης στόχευσης, που να διασφαλίζει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη και η φορολογική μεταρρύθμιση.

Η Κύπρος έτοιμη να συνδράμει για μια νέα πιο ισχυρή Ευρώπη
Αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συνδράμει – πάντα βεβαίως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και του μεγέθους της – και να συνεργαστεί με τους εταίρους της για να οικοδομήσουν όλοι μαζί μια νέα, πιο ισχυρή Ευρώπη.

«Οφείλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο σύγχρονη και λειτουργική, ως επίσης και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι όχι μόνο η Ένωση παραμένει προσηλωμένη στους ιδρυτικούς της στόχους και αρχές, αλλά και πως είναι αποφασισμένη να παραμείνει ενεργή στις διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε

Όσον αφορά τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις που βάζει σε δοκιμασία τις αξίες της Ένωσής μας. «Θέση μας είναι ότι η Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις κρίσεις αυτού του μεγέθους γρήγορα, αποτελεσματικά και με μια φωνή. Απαιτείται και ενότητα και αλληλεγγύη και στενή συνεργασία».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy