Η Λιθουανία γίνεται το 19ο μέλος του ευρώ

Η Λιθουανία υιοθετεί το ευρώ απόψε τα μεσάνυχτα, στη 15η επέτειο από την ισχύ σε λειτουργία του ενιαίου νομίσματος το 1999. Έτσι, περίπου 337 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε 19 χώρες μέλη θα μοιράζονται το ίδιο νόμισμα.

Από αύριο, το ευρώ θα αντικαταστήσει σταδιακά το λιθουανικό νόμισμα λίτας. Θα υπάρξει διπλή κυκλοφορία των νομισμάτων για μια μεταβατική περίοδο δυο εβδομάδων, έτσι ώστε σταδιακά να αποσυρθεί το λιθουανικό νόμισμα. Όταν μια πληρωμή θα γίνεται σε λίτας, τα ρέστα θα δίδονται σε ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα της Λιθουανίας έχει ήδη προμηθεύσει τις εμπορικές τράπεζες με ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν προμηθεύσει τα καταστήματα κι άλλες επιχειρήσεις.
Η ισοτιμία του λίτας είναι 1ευρώ=3,45280 κι η ανταλλαγή θα γίνεται χωρίς επιβάρυνση για απροσδιόριστο χρόνο. Τα ATM θα δίδουν ευρώ μέσα στα πρώτα 30 λεπτά του νέου χρόνου.
Δηλώσεις για την είσοδο της Λιθουανίας στο ευρώ έκανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, κι ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy