«Η λιτότητα απέτυχε και χειροτέρεψε την κατάσταση»

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης (GUE/NGL) συμμετείχε σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η GUE/NGL με θέμα “Ελλάδα, Λιτότητα & Ανάπτυξη”.

Στην ομιλία του ο κ. Συλικιώτης επισήμανε πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο απέτυχαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη, αλλά προκάλεσαν ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Είναι λυπηρό, τόνισε, που οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ χαρακτηρίζονται από μια αγκύλωση και είναι προσκολλημένοι δογματικά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Υπενθύμισε δε πως πολλοί έγκριτοι οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί και επιφανείς νομπελίστες, υποδεικνύουν ότι η πολιτική που ακολουθείται από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ είναι αδιέξοδη και καταδικάζει τις χώρες της Ευρώπης στην φτώχεια και την ένδεια. Το δημόσιο χρέος, συμπλήρωσε, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης και εάν δεν αντιμετωπιστεί καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την κρίση.

Ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως πρέπει να σταματήσουν οι χρηματοδοτικοί εκβιασμοί και η συνεχιζόμενη υπονόμευση των προσπαθειών του ελληνικού λαού να απαλλαγεί από τον βραχνά της λιτότητας και του μη βιώσιμου χρέους. Πρέπει να στηριχθεί, είπε, η Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμα της για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ουσιαστική στήριξη του Ελληνικού λαού. Όπως εξήγησε, έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει απαλλαγή από τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας καθώς πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που υποτίθεται ότι έχουν εξέλθει από τα μνημόνια, συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές λιτότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκποιήσεις των κατοικιών, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η αύξηση της ανεργίας και η φτωχοποίηση των λαών. Και με αυτές τις πολιτικές οι λαοί της Ευρώπης δεν πρόκειται να εξέλθουν ποτέ από την κρίση. Απαιτείται λοιπόν, είπε, η ΕΕ να αλλάξει πλεύση για να επιτύχουμε την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως εάν πετύχει η προσπάθεια της Ελλάδας το όφελος θα είναι για όλους τους δοκιμαζόμενους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές.

Στην συζήτηση συμμετείχαν οικονομολόγοι, Ευρωβουλευτές από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του ΕΚ, S. Cofferati, από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Αντιπρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, S. Keller, o P. Legrain από το London School of Economics καθώς και η C. Alcidi από το Ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy