Η Μαρίγια Γκάμπριελ νέα επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της ΕΕ

Η Μαρίγια Γκάμπριελ ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας. Η κ. Γκάμπριελ ήταν η υποψήφια που είχε προτείνει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας για μέλος της Επιτροπής, με σκοπό να αντικαταστήσει την κ. Κρισταλίνα Τζόρτζιεβα, η οποία παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έπειτα από κοινή συμφωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όρισε την κ. Γκάμπριελ αρμόδια για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, ο διορισμός της οποίας ξεκινά άμεσα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η νέα Επίτροπος πρόκειται να συνεισφέρει στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της Ενιαίας Ψηφιακής Αφοράς, συνεισφέροντας στο να τεθούν τα θεμέλια για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης. Στην προσπάθεια αυτή πρόκειται να αναπτυχθούν νέα πανευρωπαϊκά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ψηφιακές υπηρεσίες και μια σειρά από καινοτόμα ευρωπαϊκά startups.

Οι αρμοδιότητες της κ. Γκάμπριελ θα περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση, υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου Άντρους Άνσιπ, της υιοθέτησης από τα νομοθετικά σώματα των προτάσεων της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς, αλλά και την προετοιμασία των προτάσεων αυτών.

Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη και υλοποίηση μέτρων που στόχο θα έχουν την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας στη διαδικτυακή Ευρώπη, καθώς και τη λήψη μέτρων για επενδύσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στα καθήκοντα της κ. Γκάμπριελ θα περιλαμβάνεται επιπλέον η στήριξη των δημιουργικών βιομηχανιών, καθώς και η συνεισφορά σε δραστηριότητες στόχος των οποίων θα είναι η εξέλιξη ερευνητικών προγραμμάτων σε πετυχημένες ιστορίες καινοτομίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy