Οι μαθητές δεν είναι επισκέπτες

Αναθεώρησης χρήζει η νομοθεσία ασφάλειας και υγείας στα σχολεία

Την ώρα που η κατάσταση στον τομέα της Παιδείας παραμένει έκρυθμη και αναμένονται περαιτέρω αποφάσεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, με την ΟΕΛΜΕΚ να συνεδριάζει την Πέμπτη και την ΠΟΕΔ την Παρασκευή, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής άνοιξε χθες το θέμα ασφάλειας και υγείας μέσα στα σχολεία.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χαζηγιάννης, το θέμα θα επανέρχεται συχνά μέχρι να καταλήξει η Επιτροπή αν χρειάζεται να γίνουν νομοθετήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, χρειάζεται η δημιουργία ενός σχεδίου ασφάλειας και υγείας, αλλά και η ανάλυση των κινδύνων.

Ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας επεσήμανε ότι δεν μπορεί ο νόμος που αφορά την ασφάλεια και υγεία να καλύπτει μόνο τους εκπαιδευτικούς και οι μαθητές να θεωρούνται ως επισκέπτες. Τα σχολεία, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, δεν είναι ναρκοπέδια ούτε πρέπει να δημιουργείται πανικός, ωστόσο ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους μαθητές, όπως για παράδειγμα τα ετοιμόρροπα σκαλοπάτια, αλλά και οι σοβάδες που πέφτουν στα κτίρια των σχολείων.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης, Κυριάκος Νικηφόρου, κάλεσε τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να εργαστούν εντατικά τους καλοκαιρινούς μήνες, έστω και με αγορά υπηρεσιών για να επιλυθούν τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, σημείωσε ότι θα πρέπει να τεθεί εκ νέου το θέμα ασφάλειας στα μαθήματα εργαστηρίων και ο αριθμός των μαθητών που βρίσκονται μέσα στην τάξη. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΚ έθεσε το θέμα ασφάλειας των ίδιων των εκπαιδευτικών αφού όπως είπε πολύ συχνά πέφτουν θύματα εκφοβισμού από πλευράς μαθητών, ωστόσο πολλές φορές ντρέπονται να το καταγγείλουν.

Το θέμα θα συζητηθεί ξανά αφού οι εκπρόσωποι του Τεχνικών Υπηρεσιών δεν είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy