Οι μαθητές και φοιτητές τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου

Σύσσωμοι μαθητές και φοιτητές έδωσαν και φέτος μαζικά το παρόν τους, στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής Πολυτεχνείου, διαμηνύοντας ότι τα ιδανικά του Πολυτεχνείου εμπνέουν και καθοδηγούν μέχρι σήμερα τον αγώνα τους, για την επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό.

Τις εκδηλώσεις, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διοργάνωσαν από κοινού η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), οι οποίες πραγματοποίησαν πορείες σε όλες τις πόλεις.

Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, από όπου τα μέλη της ΠΣΕΜ και της ΠΟΦΕΝ πορεύτηκαν προς την Αμερικανική Πρεσβεία, βροντοφωνάζοντας “Κύπρος – Πολυτεχνείο, ποτέ πια φασισμός”, “Ο λαός δεν ξεχνά τους φασίστες και τανκς” και “Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι”.

Επίδοση ψηφίσματος

Εξάλλου, το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα επέδωσε ψήφισμα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, με το οποίο καλούν σε σοβαρό συλλογισμό για την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης και ιδιαίτερα για την Κύπρο.

“Διαβεβαιώνουμε ότι η κρίση μας θα σταθεί ο ηθικός τιμωρός οποιασδήποτε δικής σας δράσης, που παραβιάζει τις διεθνείς αρχές δικαίου”, αναφέρουν στο ψήφισμά τους μαθητές και φοιτητές.

Σε ό,τι αφορά στο κυπριακό, μαθητές και φοιτητές σημειώνουν στο ψήφισμα ότι βασική επιδίωξη τους είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και μόνιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καθώς και της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μια μια μόνιμη ιθαγένεια, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα.

Δηλώσεις ΓΓ ΠΟΦΕΝ

Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΠΟΦΕΝ, Σεβήρος Κούλας, είπε οι φοιτητές στην Κύπρο εμπνέονται από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, γιατί όπως σημείωσε “οι λόγοι που τους οδήγησαν στην αντίσταση είναι παρόν στον σήμερα και σκιάζουν τα οράματα τους”.

“Αυτός είναι και ο λόγος που το Πολυτεχνείο δεν μπαίνει στο αρχείο όσο και αν κάποιοι προσπαθούν. Ο ιμπεριαλισμός των μεγάλων δυνάμεων διατάσσει πολέμους και ξεκινά την αιματοβαμμένη μηχανή του ΝΑΤΟ και κατασπαράσσει λαούς και χώρες, για να ικανοποιήσει τα οικονομικά του συμφέροντα”, είπε ο κ. Κούλας.

Όπως πρόσθεσε “η παρουσία μας έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία είναι συνειδητή και υπεύθυνη πολιτική πράξη απέναντι στο λαό και την πατρίδα”, σημειώνοντας πως βρέθηκαν και φέτος έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, ώστε να καταδείξουν “τα εγκλήματα που έγιναν κατά της ανθρωπότητας”.

Δηλώσεις Προέδρου ΕΣΕΜ Λευκωσίας

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΜ Λευκωσίας, Μιχάλης Τζιωνής, είπε ότι “σήμερα φυλάμε στις καρδιές μας το πνεύμα της αντίστασης, της πίστης στη νίκη, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας των φοιτητών”, συμπληρώνοντας ότι “σήμερα γίνονται ακόμα πιο ζωντανά τα ιδανικά του Πολυτεχνείου, τα ανεκπλήρωτα οράματα, για ένα πραγματικά δημοκρατικό και ελεύθερο κόσμο”.

“Είμαστε έξω από το κτήριο αυτών, οι οποίοι με τα σχέδια τους θέλησαν να καταστρέψουν το νησί μας. Γι` αυτό και συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είναι απλά μια παράδοση, αλλά η δική μας σημερινή αντίσταση, που υποδηλώνει ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη δική τους νέα τάξη πραγμάτων και δεν μπορούμε να ανεχτούμε το συνεχή διαμελισμό του κόσμου”, είπε ο κ. Τζιωνής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy