Η μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή για πρώτη φορά στην Κύπρο

Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού φιλοξενεί στις 13 Μαΐου 2018 την κορυφαία θεατρική παράσταση της χρονιάς «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου». Η μεγάλη αυτή θεατρική παραγωγή ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο σε πρωτότυπο θεατρικό κείμενο της Χριστιάνας Αρτεμίου και σκηνοθεσία του Γιώργου Μουαΐμη. Το ρόλο της μεγάλης στιχουργού του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Ευτυχίας, θα ενσαρκώσει η σπουδαία ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου, ενώ συμμετέχει και η ηθοποιός Χριστιάνα Λάρκου.
Παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν και στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών στις 27 και 28 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 4 και 5 Μάϊου και στο Μαρκίδειο Θέατρο της Πάφου σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα. Όλες οι παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, είναι ίσως η σημαντικότερη γυναίκα στιχουργός του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, με αναρίθμητους στίχους και πολυτάραχη ζωή, αφού έζησε το ξεριζωμό της Μικράς Ασίας, την προσφυγιά, την προσωπική ανασυγκρότηση σε μια Ελλάδα που μετρούσε πληγές. Είναι η στιχουργός των τραγουδιών «Είμαι αετός χωρίς φτερά», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Ο γυάλινος κόσμος», «Περασμένες μου αγάπες», «Είμαστε αλάνια», «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω», «Τα Καβουράκια» και πάρα πολλών άλλων επιτυχιών, τραγούδια που θα ακουστούν επί σκηνής.

Λίγα λόγια για την παράσταση
Με απόλυτο σεβασμό και επίγνωση του εκτοπίσματος της στιχουργού επιχειρείται μια επέμβαση στη μνήμη, μιας λεηλατημένης αλλά αγέρωχης Ευτυχίας. Η «Γριά» όπως την αποκαλούν, στιβαρή περίτεχνη, η κορυφαία γυναίκα Ελληνίδα στιχουργός. Μοναδική σε όγκο αλλά και αξία, η στιχουργική γραφή της, αλλά και το έργο της, αποτελούν ένα μουσικό μωσαϊκό ριζωμένο στη ψυχή μας.

Σκοπός της παραγωγής αυτής είναι να αναδείξει τη ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, αλλά και να προβληματίσει το κοινό στο γεγονός ότι δεινές υπήρξαν πάντοτε οι εποχές με μεγάλες ανατροπές και συμπληγάδες, αφού η ίδια η ζωή έχει την ιδιότητα να βρίσκεται σε διαρκή και αδιάκοπη κίνηση και μετατροπία. Εντούτοις οι άνθρωποι έβρισκαν δρόμους υπέρβασης, ακόμα και όταν οι δυσκολίες έμοιαζαν να τους καταβάλλουν.
Η παράσταση επενδύει θεματολογικά στις πέτρινες δεκαετίες, το ξεριζωμό, τη ξενιτιά, την αδικία, τον πόλεμο, τη φτώχεια αλλά και το δυναμισμό, το φως, την ελπίδα, τον έρωτα και τη δημιουργία. Η παραγωγή αυτή αποτελεί μια καταγεγραμμένη μνήμη από δυνατές θύμισες, φορτισμένες στιγμές, αλλά και ξεχασμένες εικόνες ζωντάνιας και ανεμελιάς. Σε μια εποχή που η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι πιο σύγχρονη από ποτέ, λόγω της πολυκύμαντης ζωής της και της ανατρεπτικής της προσωπικότητας.

Η παράσταση με οδηγό τη βιογραφία της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου αποτελεί ένα δυναμικό, θεατρικό, μουσικό και χορευτικό δρώμενο το οποίο στοχεύει στην αποτύπωση, την ερμηνεία και τη συνθετική παρουσίαση του χθες μέσω της κίνησης, της μεταβολής, του ήχου, του στίχου και της μουσικής. Αρχέγονη εκδοχή μιας ανέκφραστης λησμονιάς, πρωτόγνωρης καλαισθησίας και εύθραυστης ομορφιάς από την Ελλάδα που εμπνέει.

Συντελεστές
Κείμενο: Χριστιάνα Αρτεμίου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης
Ερμηνεία: Αννίτα Σαντοριναίου
Ερμηνεία: Χριστιάνα Λάρκου
Σκηνικά – Κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Μουσική επιμέλεια: Σάββας Χρυσάνθου
Τραγούδι: Φίλιππος Κτενάς
Χορογραφίες: Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα
Συμμετέχει πενταμελής ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Σάββα Χρυσάνθου.
Συμμετέχει πενηνταμελής χορευτική ομάδα υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Ζαχαρίου Καραπίττα.

Εισιτήρια €15
Ώρα έναρξης των παραστάσεων, στις 8:30 μ.μ.

Για πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων:
Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού: Τηλ: 25377277, Web: www.pattihio.com.cy, www.soldoutticketbox.com.
Πληροφορίες για τα υπόλοιπα θέατρα στο 7000 7650

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy