Οι μετανάστες κι εμείς

 

 

 

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Αναμφίβολα τα λουλούδια και γενικότερα τα άνθη των δέντρων και των φυτών αποτελούν βασικά στοιχεία της ζωής μας. Και οι γιορτές που διοργανώνονται από δήμους κι άλλους φορείς, με αντικείμενο τα λουλούδια και τα άνθη (που πέρα από την ομορφιά προσφέρουν και πολλά άλλα στην καθημερινότητά μας) αποδεικνύουν αυτή τη χρησιμότητα.

Τα Ανθεστήρια, που καταγράφουν ζωή ενός και πλέον αιώνα στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Λεμεσού, θα έλεγε κανείς ότι λειτούργησαν καταλυτικά στο να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες κι άλλοι δήμοι, κοινότητες και φορείς.

Η εμπλοκή και σε αυτές τις εκδηλώσεις των μεταναστών που βρέθηκαν να ζουν και να εργάζονται στην Κύπρο ήταν οπωσδήποτε επιβεβλημένη, αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν πλέον μέρος του πληθυσμού και η συναναστροφή και η συνεργασία μαζί τους, σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, συμβάλλουν καθοριστικά στην καλύτερη συνύπαρξή μας. Είναι, λοιπόν, αξιέπαινη η πρωτοβουλία που είχε ο Δήμος Γερμασόγειας να εντάξει στις εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων και τους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι, κατά γενική ομολογία, βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση, σε σύγκριση με τα δικαιώματα και την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι προερχόμενοι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο στόχος που θέτει ο Δήμος Γερμασόγειας να μετατραπεί η συμβολικότητα των Ανθεστηρίων σε ένα ηχηρό μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας, της κοινωνικής ένταξης και παρεμπόδισης της περιθωριοποίησης των υπηκόων τρίτων χωρών και η προαγωγή της αλληλεπίδρασης αυτών των ανθρώπων και του ντόπιου πληθυσμού, δεν θα πρέπει να ξεκινά και να ολοκληρώνεται μέσα στο διήμερο των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων. Αντίθετα, επιβάλλεται ο καθένας από εμάς να αρπάξει και αυτή την ευκαιρία και να αντιληφθεί και να μετατρέψει τους συμβολισμούς σε πράξεις.

Επιτέλους, να το πούμε έτσι απλά για όσους ακόμα επιμένουν να κρατούν σε απόσταση τους μετανάστες. Πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι «ανώτεροι» και «πολιτισμένοι» ότι η ανωτερότητα και ο πολιτισμός δεν έχουν να κάνουν με χρώμα του δέρματος, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το επίπεδο μόρφωσης ή επαγγελματικής κατάρτισης και πολύ περισσότερο με το πάχος ενός πορτοφολιού.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy