Οι μισές εταιρείες δεν πληρώνουν το τέλος 350 ευρώ στον Έφορο Εταιρειών

Δύσκολη η διαγραφή εταιρειών από τον Έφορο λόγω οφειλών

ι μισές εταιρείες δεν πληρώνουν το τέλος 350 ευρώ στον Έφορο Εταιρειών Δύσκολο εγχείρημα φαίνεται να είναι η διαγραφή εταιρειών από το μητρώο του Εφόρου Εταιρειών λόγω μη καταβολής του ετήσιου τέλους. Σύμφωνα με τον Έφορο Εταιρειών Σπύρο Κόκκινο, οι εταιρείες που χρωστούν το συγκεκριμένο τέλος διαγράφονται από το μητρώο, ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί κατά πόσο έχουν οφειλές σε άλλες κρατικές υπηρεσίες ή σε άλλες εταιρείες ή πρόσωπα. Γι’ αυτό το λόγο και ο Έφορος, προτού προχωρήσει στη διαγραφή εταιρειών από το μητρώο, ενημερώνει το Τμήμα Φορολογίας. Σύμφωνα με την Αρχιφοροθέτη του Τμήματος Φορολογίας, Κλαίλια Παπαδοπούλου, πολλές από τις εταιρείες αυτές έχουν οφειλόμενα στο Φόρο και έτσι αποστέλλει τα στοιχεία στον Έφορο για να μην προχωρήσει στη διαγραφή τους.

Ο Έφορος Εταιρειών προχωρά στη διαγραφή εταιρειών που δεν πλήρωσαν το τέλος, ένα χρόνο μετά που θα έπρεπε να πληρωθεί. Ωστόσο η διαγραφή γίνεται αφότου γίνει δημοσίευση των εταιρειών αυτών μέσω του Τύπου, της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και της ιστοσελίδας του Εφόρου. Παράλληλα ενημερώνεται και το Τμήμα Φορολογίας. Εάν, εξήγησε ο κ. Κόκκινος, οποιοσδήποτε αποταθεί στον Έφορο και αναφέρει ότι η εταιρεία που θα διαγραφεί έχει οικονομικές εκκρεμότητες, τότε δεν προχωρά στη διαγραφή της. Το τέλος για τις εταιρείες στον Έφορο Εταιρειών θεσπίστηκε το 2012 και είναι 350 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως του τζίρου εργασιών μιας επιχείρισης. Το μέτρο αποφασίστηκε ως προσωρινό, εντούτοις ακόμα ισχύει. Πολλές εταιρείες, ειδικά μικρές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή του τέλους, το οποίο, σύμφωνα με το νόμο, αυξάνεται όταν υπάρχει καθυστέρηση της καταβολής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2013 και εντεύθεν οι εταιρείες που πληρώνουν το συγκεκριμένο τέλος μειώθηκαν κατά πολύ, ενώ μείωση σημειώθηκε και στην εγγραφή νέων εταιρειών.

Το 2012 από τις 154 χιλιάδες εταιρείες που ήταν εγγεγραμμένες στον Έφορο, πλήρωσαν οι 100 χιλιάδες, το 2013 από τις 159,5 χιλιάδες πλήρωσαν οι 101 χιλιάδες, ενώ το 2014 από τις 169 χιλιάδες εταιρείες πλήρωσαν οι 104,5 χιλιάδες. Το 2015 υπήρξε περαιτέρω μείωση του ποσοστού που πλήρωσε το συγκεκριμένο τέλος. Μόλις το 50% των εταιρειών πλήρωσε τα 350 ευρώ ενώ το 2016% το 53%. Μείωση και στην εγγραφή εταιρειών Παράλληλα παρατηρείται μείωση και στην εγγραφή νέων εταιρειών. Σύμφωνα με τον Έφορο Εταιρειών η μείωση ξεκίνησε από το 2013, αν και τον τελευταίο καιρό, όπως δήλωσε στη «Χ», σημειώνεται μια αυξητική τάση, χωρίς, ωστόσο, να φθάνει στα επίπεδα του 2010. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι ο Έφορος δεν γνωρίζει εάν οι εταιρείες που δεν καταβάλλουν το ειδικό τέλος λειτουργούν ακόμα ή όχι. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί μόνο από τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες όπως ο Φόρος Εισοδήματος, το ΦΠΑ, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.λπ..

Όσον αφορά την εγγραφή ξένων εταιρειών, ο κ. Κόκκινος εξήγησε ότι ο Έφορος δεν γνωρίζει σε όλες τις περιπτώσεις εάν οι επενδυτές είναι ξένοι ή Κύπριοι. Σε αρκετές περιπτώσεις, είπε, γράφονται Κύπριοι ως μέτοχοι αλλά εκπροσωπούν κάποιο ξένο επενδυτή. Ο Έφορος Εταιρειών ανέφερε επίσης πως εξακολουθούν να εγγράφονται αρκετές εταιρείες ξένων συμφερόντων.

 

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy