Η μισή αλήθεια της Υπουργού για το ΕΕΕ

Της Αργεντούλας Ιωάννου*

 

Η μισή αλήθεια της υπουργού για το ΕΕΕ

 

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής αυτή τη βδομάδα η κα Ζετα Αιμιλιανίδου μάς ανέλυσε τα «επιτεύγματα» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που αντικατέστησε όλες τις κοινωνικές πολιτικές του κράτους προς τις «ευάλωτες» ομάδες, όπως ευγενικά πια αποκαλούμε τον κόσμο που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δεν μας είπε η υπουργός σε πόσες περιπτώσεις μονογονιών αφαίρεσε από τα εισοδήματα που προσμετρούνται στο ΕΕΕ τες διατροφές που δεν εισπράττονται, όπως άλλωστε προβλέπει ο Νόμος.

Δεν μας είπε σε πόσες περιπτώσεις μονογονιών απέρριψε το ΕΕΕ με την αιτιολογία είσπραξης διατροφών που… δεν εισπράττονται.

Δεν μας είπε αν στους πατεράδες που παίρνουν ΕΕΕ συνυπολογίζει και πιστώνει τη διατροφή που πρέπει να καταβάλλουν στα παιδιά τους.

Δεν μας απάντησε πώς κατέληξε στο -επίπεδο φτώχειας- προβλεπόμενο επίδομα των €140 και €240 για τα παιδιά και αν τα ποσά αυτά ανταποκρίνονται σε αξιοπρεπή διαβίωση.

Μας είπε η υπουργός ότι ήδη 10.000 λήπτες δημοσίου βοηθήματος μεταφέρθηκαν στο ΕΕΕ και εξετάζονται οι υπόλοιποι λήπτες «που είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις και διαβιβάστηκαν στο Γραφείο Ευημερίας για εξέταση».

Τον Ιούνιο του 2015 η Βουλή ενημερώθηκε ότι είχαν παραληφθεί 20.675 αιτήσεις ληπτών δημοσίου βοηθήματος για μεταφορά στο ΕΕΕ από τις οποίες απορρίφθηκαν αρχικά 2075. Με απλά μαθηματικά, παραμένουν 8600 αιτήσεις ληπτών δημοσίου βοηθήματος που δεν εξετάστηκαν ακόμα (ή και περισσότερες αν στο μεταξύ υποβλήθηκαν και άλλες).

Δεν μας απάντησε η υπουργός ποιους αφορούν αυτές οι «πιο δύσκολες  υποθέσεις». Δεν μας είπε ότι πλείστες από αυτές τις περιπτώσεις είναι μονογονιοί που τους έχουν κάνει μπαλάκι οι υπηρεσίες και από τους οποίους ζητούν να αποσύρουν και να ξανακαταχωρήσουν τις αιτήσεις τους για να μην δικαιούνται αναδρομικά.

Δεν μας απάντησε η υπουργός: πόσοι από τις 8600 τουλάχιστον  που περιμένουν από το 2014 να εξεταστούν οι αιτήσεις τους, παίρνουν κάποιο βοήθημα για να ζουν; Γιατί αποκρύβει την αλήθεια, ότι οι περισσότερες από αυτές τις 8600 οικογένειες υποφέρουν και ασφυκτιούν χωρίς βοήθεια από το κράτος αναμένοντας για δυο χρόνια την έγκριση της αίτησής τους; Πόσος καιρός θα χρειαστεί ακόμα για την εξέταση των αιτήσεων αυτών;

Σε πόσες περιπτώσεις αναγκών υγείας και εξαθλίωσης απαντήσατε σε αιτήματα του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονιών για παροχή έκτακτου επιδόματος; Ποιας οικογένειας καλύψατε τα ενοίκια μέχρι να εξετάσετε την αίτησή της, η οποία αντιμετωπίζει διαδικασία έξωσης με ανήλικα και βρέφη;

Eίναι απλό κα Υπουργέ: Αν οι πληροφορίες αυτές ήσαν «λαμπερές» είμαστε σίγουροι ότι θα τις δίνατε απλόχερα στη Βουλή και στα κανάλια, ενώ εσείς επιλέξατε να τις αποκρύβετε γιατί θα αποκάλυπτε τη γύμνια και την ασπλαχνία των «κοινωνικών» πολιτικών της κυβέρνησής σας.

Και μιλώντας για κοινωνικές πολιτικές στήριξης των ευάλωτων ομάδων,  ας θυμηθούμε ότι αυτές δεν εξαντλούνται με το ΕΕΕ. Ο κόσμος θέλει δουλειές να εργαστεί και να ζήσει αξιοπρεπώς και όχι να γίνεται ζητιάνος των επιδομάτων εξαθλίωσης.

Ο Σύνδεσμος Μονογονιών ζήτησε από εσάς προγράμματα κατάρτισης και ένταξης γυναικών στην απασχόληση, αντιμετώπιση του προβλήματος των ωραρίων των καταστημάτων (που δωρίσατε στο κεφάλαιο χωρίς να σκέφτεστε πώς θα εργαστούν οι μονογονιοί), επέκταση των δομών φροντίδας παιδιών, επιχορήγηση του δυσβάσταχτου κόστους νηπιαγωγείου, νομική αρωγή που την πετσόκοψε η κυβέρνηση σας για να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη οι μονογονιοί, πληρωμή των μη εισπραχθέντων διατροφών λόγω ανεργίας από το κράτος, αναβάθμιση του Γραφείου Ευημερίας.

Θυμάστε να μας έχετε απαντήσει κα υπουργέ; Εμείς σας βλέπουμε μόνο στη Βουλή να μας επαναλαμβάνετε το ποίημά σας για το ΕΕΕ και πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε στο κράτος γι’ αυτή τη ζητιανιά ζωής. Την απορρίπτουμε και θα αγωνιστούμε ενάντια στο μοντέλο φτώχειας που εισηγείστε.

Υστερόγραφο: Ο Σύνδεσμος Μονογονιών υπέβαλε στο Γραφείο Ευημερίας πρόταση για προγράμματα κοινωνικής στήριξης των μονογονιών (για όσα δεν προσφέρουν οι υπηρεσίες σας) και εσείς ζητάτε μελέτη βιωσιμότητας!!!

* Υποψήφια βουλευτής Λεμεσού ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy