Η Μοσούλη αναζητά τους νεκρούς της μέσα στα χαλάσματα (Pics)

Τα συνεργεία διάσωσης στη Μοσούλη του Ιράκ σκαλίζουν και απομακρύνουν το χώμα γύρω από τα μαύρα μαλλιά που ξεχωρίζουν μέσα στα ερείπια. «Είναι ένα κοριτσάκι» λέει ένας από τους διασώστες, και συνεχίζει: «Και έχει μαζί της ένα λούτρινο ζωάκι». Η δουλειά τους είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη.

Η ώρα περνάει, η σκόνη και τα ερείπια απομακρύνονται και εμφανίζεται η σορός ενός μουμιοποιημένου παιδιού, περίπου δέκα ετών. Το κοριτσάκι είναι κουλουριασμένο στην εμβρυική στάση. Το πρόσωπό της είναι παγωμένο από το φόβο –μάτια γουρλωμένα και το στόμα ανοιχτό.

Το συνεργείο πιστεύει ότι το κορίτσι πέθανε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της μάχης στην Παλαιά Πόλη της Μοσούλης, η οποία τελείωσε πριν από έξι μήνες. Κανένας δεν ξέρει ποια είναι ή πού είναι οι γονείς της…

Το παιχνίδι που είχε στην αγκαλιά της, ένα κουνέλι με μπλε γυαλιά και ροζ μπλούζα, είναι ο μοναδικός τρόπος για την ταυτοποίησή της.

«Ίσως κάποιος να το αναγνωρίσει και να μπορέσουμε να την ταυτοποιήσουμε» είπε ο επικεφαλής του σωστικού συνεργείου, Hazem Mohammad, μιλώντας στο CNNi. Και η μακάβρια αυτή εικόνα, η φωτογραφία ενός νεκρού παιδιού με ένα κουνελάκι στην αγκαλιά του, θα προστεθεί σε μια κυβερνητική βάση δεδομένων με τους μη ταυτοποιημένους νεκρούς.

Το κορίτσι αυτό συγκαταλέγεται στη λίστα με τους περίπου 10.000 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης για την ανάκτηση του ελέγχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αριθμός αυτός δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τις Ιρακινές δυνάμεις ούτε από τον αμερικανικό στρατό, που ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 300 άνθρωποι στη Μοσούλη.

Για τους επιζώντες, όμως, οι αριθμοί δεν έχουν καμία σημασία. Αυτό που επιδιώκουν είναι να γίνει κατανοητό τι έχασαν οι κάτοικοι της Μοσούλης αλλά και το τεράστιο τίμημα που πλήρωσαν.

Ένα νεκροταφείο κάτω από τα ερείπια

iraq1

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να ισοπεδώσει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Μόλις ανέλαβε τα «ηνία» του Λευκού Οίκου, έδωσε μεγαλύτερη αυτονομία στους στρατηγούς του και τους επέτρεψε να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική στρατηγική στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ήταν μια απόφαση που έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από πλευράς των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες τους πρώτους μήνες της μάχης είχαν μαζικές απώλειες.

Πιθανώς, όμως, τα ερείπια της Παλαιάς Πόλης να δείχνουν τι αντίκτυπο είχε η επιθετική αυτή στρατηγική στην πραγματικότητα. Ελάχιστα κτήρια στέκονται ακόμη. Τα περισσότερα ισοπεδώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές.

Στοίβες στρεβλωμένων μετάλλων και καμένων κουφαριών αυτοκινήτων παραμένουν στις άκρες των δρόμων, εκεί που τα τοποθέτησαν οι μπουλντόζες των ιρακινών στρατευμάτων για να μην ενοχλούν τις μάχες.

Και κάτω από τις άμορφες αυτές μάζες κρύβεται ένα νεκροταφείο αθώων ψυχών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ενώ κάποιοι άλλοι βρέθηκαν τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο…

Αυτοί που έφυγαν

O Nader αναζητά τον θείο του με άλλους συγγενείς του / CNNi -Adam Dobby
O Nader αναζητά τον θείο του με άλλους συγγενείς του / CNNi -Adam Dobby

Ο 23χρονος Mustafa Nader είπε ότι δεν μπορούσε να περιμένει άλλο τα σωστικά συνεργεία της κυβέρνησης να φτάσουν στην πόλη. Μαζί με τους συγγενείς του και ένα και μοναδικό φτυάρι που έχουν στη διάθεσή τους ξεκίνησαν να σκάβουν για να εντοπίσουν τη σορό του θείου τους.

«Είναι εκεί, είναι εκεί! Η μυρωδιά είναι δυνατή» φωνάζει ένας από τους άντρες ενώ κάποιος άλλος παίρνει στα χέρια του το φτυάρι και ξεκινά το μακάβριο έργο της ανασκαφής του πτώματος.

«Αυτό που θυμάμαι περισσότερο για το θείο μου ήταν ότι αγαπούσε μια χριστιανή. Η οικογένειά του δεν του επέτρεψε να την παντρευτεί. Τα χρόνια πέρασαν και γέρασε αλλά εκείνος δεν παντρεύτηκε ποτέ. Μέχρι την τελευταία του πνοή μίλαγε για την αγάπη του για αυτή» δήλωσε ο Nader, και διερωτήθηκε: «Έζησε μόνος και πέθανε μόνος. Ποιο είναι το νόημα της ζωής μας;».

Ο Saed Jerjis στέκεται δίπλα στο σπίτι του στην Παλαιά Πόλη. Όπως λέει δεν καταλαβαίνει γιατί η «νίκη» επί του Ισλαμικού Κράτους τον αφορά. «Το Ισλαμικό Κράτος κέρδισε επειδή μας πόνεσε. Οι ΗΠΑ κέρδισαν κάνοντάς μας να υποφέρουμε. Κανένας τους δεν νικήθηκε εδώ. Οι μόνοι που έχασαν είμαστε εμείς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες ημέρες της μάχης, η οικογένεια Jerjis υποχρεώθηκε από τους μαχητές του ISIS να βγουν από το σπίτι τους. Στόχος των τζιχαντιστών ήταν να κάνουν το σπίτι ορμητήριο.

Μερικές ημέρες αργότερα, όμως, το σπίτι ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια αεροεπιδρομής. «Ασκώ κριτική στους Αμερικανούς επειδή η επίθεσή τους ήταν τόσο άγρια. Για να σκοτώσουν τον μέγιστο αριθμό τζιχαντιστών έριχναν μια ρουκέτα αξίας πολλών εκατομμυρίων και γκρέμιζαν δέκα σπίτια» είπε ο Jerjis.

Έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των μαχών στη Μοσούλη σκοτώθηκαν από 9.000 έως 11.000 πολίτες. Το ένα τρίτο από αυτούς χάθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροεπιδρομών.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες. Όμως ο Abdul Sattar al-Habbo, επικεφαλής του Δήμου στη Μοσούλη, δήλωσε στο CNNi ότι ο τραγικός αυτός απολογισμός φαίνεται να συνάδει με τις πληροφορίες που έχει λάβει από διάφορες αρχές και υπηρεσίες.

«Όλοι το αρνούνται» είπε ο Habbo, και συμπλήρωσε: «Όμως το μέγεθος της καταστροφής δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στον κόσμο. Η Παλαιά Πόλη έχει καταστραφεί 100%». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι χιλιάδες ακόμη βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ένας κάτοικος της πόλης, ο Mahmoud Shuker, θυμάται ότι θάφτηκαν άρον-άρον 100 άνθρωποι στην αυλή του τοπικού τεμένους, την ώρα που βόμβες και ρουκέτες έπεφταν «βροχή» στη γειτονιά του. «Υπάρχουν μαζικοί τάφοι. Με τέσσερις ή πέντε ανθρώπους μέσα» είπε ο Shuker, και συνέχισε: «Τρία αγόρια, αδέλφια, είναι εκεί. Ο πατέρας τους έρχεται μια φορά την εβδομάδα με σοκολάτες, μπισκότα και αναψυκτικά –όλα τα αγαπημένα τους φαγητά- και απλά κάθεται»…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy