Η νέα συμφωνία από την Άγκυρα για το νερό σήμερα στο «υπουργικό»

Για το κείμενο της συμφωνίας που έφεραν από την Άγκυρα μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων στην τουρκική πρωτεύουσα ενημέρωσαν οι τέσσερις “υπουργοί” σήμερα το “υπουργικό συμβούλιο” στα κατεχόμενα, ενώ απόψε θα ενημερώσουν και τους “δημάρχους”.

Μετά από 3,5 ώρες συνεδρία, το “υπουργικό” ολοκληρώθηκε το μεσημέρι χωρίς να γίνουν δηλώσεις ή ανακοινώσεις μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, οι τέσσερις “υπουργοί” επέστρεψαν ικανοποιημένοι και με νέο κείμενο. Ο Σουνάτ Ατούν, “υπουργός” οικονομίας, εμπορίου και βιομηχανίας, μίλησε για συμφωνία κατά 99%. Η τ/κ εφημερίδα “Κίπρις” γράφει ότι η συμφωνία που έφεραν από την Άγκυρα προνοεί τη διανομή του νερού που θα φτάνει από την Τουρκία από ιδιωτική εταιρεία ή εταιρείες. Τα έσοδα θα πηγαίνουν σε αυτή την εταιρεία ή εταιρείες. Το “δημόσιο” θα έχει τον έλεγχο και την επίβλεψη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαβουλεύσεων των τεσσάρων “υπουργών”, δύο από κάθε κόμμα της “συγκυβέρνησης”, οι τόνοι ανέβηκαν και υπήρξαν έντονες διαφωνίες μεταξύ τους, αλλά οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν, όπως αναφέρεται. Η “Κίπρις” γράφει ότι για να περάσει η συμφωνία που ήρθε από την Άγκυρα θα πρέπει να πεισθούν οι “δήμαρχοι” είτε από το ΡΤΚ είτε από το ΚΕΕ. Η συνάντηση των τεσσάρων “υπουργών” δημοσιονομικών και γεωργίας, Μπιρικίμ Οζγκιούρ και Ερκούτ Σιαχαλί από το ΡΤΚ και οικονομίας και περιβάλλοντος, Σουνάτ Ατούν και Κουτλού Εβρέν από το ΚΕΕ, με την “ένωση” δήμων – που έχουν δημιουργήσει την εταιρεία BESKI για την διαχείριση του νερού – έχει ορισθεί για τις 7 απόψε.

Για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, όπως και του νέου οικονομικού πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους, στην Άγκυρα αναμένεται να μεταβεί ο “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις για το θέμα του νερού, ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας καθηγητών (KTOEÖS), Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ είπε ότι ΑΚΡ- ΡΤΚ – ΚΕΕ διοικούν την “χώρα” σαν να είναι μια ανώνυμη εταιρεία και έχει εγκαταλειφθεί το κοινωνικό κράτος, το δίκαιο, η αξιοκρατία και τελικά η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Στο μεταξύ, ο ιδιωτικός σταθμός Σιμ στα κατεχόμενα μετέδωσε επικαλούμενος δηλώσεις του “προέδρου” της “επιτροπής” νερού, Μπεκτάς Γκιοζέ, ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση του νερού συνεχίζονται, εδώ και μία εβδομάδα για “τεχνικούς” λόγους δεν έρχεται νερό από το φράγμα Αναμούρ της Τουρκίας στο φράγμα στα Πάναγρα. Ο ίδιος ανέφερε στο κανάλι ότι αυτό θα συνεχιστεί για λίγες ακόμη ημέρες.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy