Οι νέοι καλούνται να αλλάξουν την πόλη τους

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου δίνει την ευκαιρία στους νέους για ουσιαστική συμμετοχή στην τοπική ανάπτυξη με πολλαπλά οφέλη για τους ιδίους και την κοινωνία.

Έμπρακτο και ουσιαστικό άνοιγμα προς τους νέους κάνει ο Δήμος Αγίου Αθανασίου αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «You change com», στο οποίο συμμετέχει μαζί με το ερευνητικό κέντρο CARDET κι άλλους τέσσερις εταίρους από την Ισπανία και την Ελλάδα.

Σκοπός αυτού του έργου είναι να προσλάβει νεαρά άτομα με λιγότερες ευκαιρίες, για να δράσουν ως «άτομα της αλλαγής» και  να ενθαρρυνθούν, να σκεφτούν και να εφαρμόσουν τοπικές στρατηγικές για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας εγκαταλελειμμένους ή προβληματικούς χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.

Μέσα από το πρόγραμμα οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν διά βίου συνεισφέροντες στην τοπική ευημερία και ενεργοί συμμέτοχοι για μια ευημερούσα κοινωνική οικονομία.  Τo YouChange.Com προωθεί τη συμμετοχή των νέων στη δημόσια ζωή και την αύξηση της δημοκρατικής τους δέσμευσης με τους τοπικούς θεσμούς, ιδίως με τους δήμους και τις τοπικές αρχές στις οποίες ανήκουν.

«Στόχος μας είναι», όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου,  «η ενθάρρυνση της χρήσης της μεθόδου της άτυπης μάθησης, καθώς και η συμβολή στη δημιουργία ενεργών πολιτών μέσω του εθελοντισμού».  Με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, όπως επισημαίνει, «αποσκοπούμε να επεκτείνουμε και να εξειδικεύσουμε  περισσότερο την προσφορά μας και μέσω αυτών των συγκεκριμένων προγραμμάτων για τους νέους, όπως είναι το Erasmus plus,  να παρέχουμε ευκαιρίες υλοποίησης στρατηγικών στόχων, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου, με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».

Μέσα από την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και ευκαιριών που προσφέρει το πρόγραμμα, ο Δήμος Αγίου Αθανασίου ευελπιστεί ότι θα επιτύχει την ανάπτυξη και την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δημοτών και των νέων, φιλοδοξώντας πως αυτή η πρωτοβουλία θα δώσει την ευκαιρία στους νέους για συμμετοχή τους στα κοινά, ώστε να καταστούν και πιο ενεργοί πολίτες.

Με σύνθημα «Μπορείς να αλλάξεις την πόλη σου αρχίζοντας από τη γειτονιά σου», ο Δήμος επιδιώκει να ενεργήσουν οι νέοι ως «μετασχηματιστές» και να συλλάβουν και να εφαρμόσουν τοπικές στρατηγικές για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας χώρους που δεν χρησιμοποιούνται (να γίνει, κατά κάποιο τρόπο, ανακύκλωση γης), για να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν προς όφελος των νέων και της τοπικής κοινωνίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, η εμπλοκή των νέων θα γίνει με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο οι νέοι θα δημιουργήσουν ιδέες για κοινοτικά έργα με σκοπό τη μεταμόρφωση χώρων στο δήμο τους. Ο νικητής θα αποκτήσει τον τίτλο του «Κοινοτικού Δήμαρχου των νέων» και θα εφαρμόσει το Έργο του με την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Αγίου Αθανασίου.

Ειδικότερα, στη διάρκεια Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα γίνει εκπαίδευση 20 νέων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του YouChange. Τον Οκτώβριο, μέσα από το πρόγραμμα  οι νέοι θα δημιουργήσουν ιδέες για ανακύκλωση χώρου στο Δήμο Αγίου Αθανασίου και τον ίδιο μήνα θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός των τριών καλύτερων ιδεών, απ’ όπου θα αναδειχθεί ο πρώτος νικητής, ο οποίος θα πάρει και τον τίτλο του «Κοινοτικού Δήμαρχου των νέων».

Στη διάρκεια των δυο πρώτων μηνών του 2018 θα γίνει η υλοποίηση και εφαρμογή της ιδέας στην κοινότητα. Οι προτεινόμενοι δημόσιοι χώροι στο Δήμο Αγίου Αθανασίου, για ανάπτυξη του έργου, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-Πάρκο Ουνέσκο

-Πλατεία Ειρήνης (μπροστά από Δημοτικό Μέγαρο)

-Μικρή Πλατεία μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου

-Πάρκο Οργανισμού Ανάπτυξης Γης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί από τους εταίρους θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο. Με επιλογή, δηλαδή, ομάδας αποτελούμενης από 20 νέους 16-28 ετών και πρόγραμμα που διαρκεί 30-40 ώρες. Θα δοθούν ερωτηματολόγια αξιολόγησης στους συμμετέχοντες τόσο πριν όσο και μετά την ολοκλήρωση κάθε ενότητας. Τα ερωτήματα θα αξιολογούν την αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων ως προς την ικανότητά τους να εμπλακούν σε κοινοτικά έργα με βάση τις δεξιότητες των διαφόρων ενοτήτων.

Περισσότερες πληροφορίες και έντυπα συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να πάρουν από το γραφείο του Δημάρχου Αγίου Αθανασίου στο τηλέφωνο 25-864107 (Άντρη Αγαθοκλέους) και την ιστοσελίδα του προγράμματος  https://you-change-com.eu/

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy