Οι νέοι μας δείχνουν το δρόμο

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη*

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να επικρίνουμε τους νέους για βαριεστημάρα και έλλειψη ενδιαφέροντος για εμπλοκή στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Δεν είναι όμως πάντα έτσι τα πράγματα.

Απόδειξη αυτού αποτελεί επιστολή, η οποία παραδόθηκε από μια ομάδα εφήβων σ’ εμένα στην οποία μας καταθέτουν τις σκέψεις τους για υγιή ενασχόληση των νέων στο Δήμο μας. Συγκεκριμένα, αναφέρονται στο συνεχή περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας, παρόλο που, όπως τονίζουν, η ανθρώπινη μηχανή φτιάχτηκε για να κινείται συνεχώς. Στην τρισέλιδη επιστολή τους αναφέρονται και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι μας, όπως η απάθεια και η συνεχής χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που οδηγούν σε συναισθηματικές, ψυχικές, πνευματικές και κοινωνικές διαταραχές, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις στη σχολική τους απόδοση, στη μελέτη και στη σωματική άσκηση. Επιπρόσθετα, μας ενημερώνουν για συχνά περιστατικά εκφοβισμού εναντίον ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα περιττού βάρους.

Για πρόληψη των πιο πάνω περιστατικών, οι νέοι εισηγούνται μια σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στη δραστηριοποίηση των νέων, ζητώντας τη συνεισφορά της τοπικής αρχής. Ο Δήμος Δερύνειας μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους αφού διαθέτει πάρκο εναλλακτικών δραστηριοτήτων, το οποίο συμπεριλαμβάνει πίστα skateboard, μηχανήματα γυμναστικής εξωτερικού χώρου και παιχνιδότοπο για τα παιδιά. Στον ίδιο χώρο οι νέοι μας εισηγούνται κάποιες προσθήκες μηχανημάτων που αφορούν την «καλλισθενική αγωγή».

Η ορολογία είναι εμπνευσμένη από τη γυμναστική των αρχαίων ελλήνων πολεμιστών και αθλητών και μας παραπέμπουν, μέσα από την έρευνα που έκαναν στο διαδίκτυο, στον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, ο οποίος έδινε έμφαση στο κάλλος και το σθένος των ανθρώπων. Η «καλλισθενική αγωγή» συνεχίζουν, περιλαμβάνει κυρίως ασκήσεις σε μονόζυγα και άρση βαρών, χωρίς να χρειάζεται αρκετός εξοπλισμός, αφού ο αθλητής χρησιμοποιεί κυρίως το σωματικό του βάρος. Στο τέλος της επιστολής τους, δηλώνουν πρόθυμοι να πείσουν κι άλλους νέους διαφόρων ηλικιών, να αρχίσουν να αθλούνται γιατί η άσκηση δεν αφορά μόνο τους αθλητές, αλλά όλους, αφού επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ψυχοσωματική μας υπόσταση.

Διαβάζοντας κάποιος την εμπεριστατωμένη επιστολή, μόνο περήφανος μπορεί να νιώθει για την ωριμότητα λόγου και σκέψης που έχουν τα νιάτα του τόπου μας. Οι νέοι μας ξέρουν ακριβώς τι ζητούν γιατί μπορούν να αντιληφθούν και να προσαρμοστούν στους γοργούς ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι άριστοι χρήστες της τεχνολογίας, γνώστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και καλοί αναγνώστες και συνομιλητές.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να ακούμε τις ανησυχίες αλλά και τις εισηγήσεις των δημοτών μας και να προτείνουμε λύσεις. Δεν είμαστε παντογνώστες και γι’ αυτό είναι καθήκον μας να είμαστε ανοιχτοί σε εισηγήσεις τόσο από τους πιο ειδικούς όσο και τους απλούς δημότες. Οι τοπικές αρχές έχουν τη συναίσθηση του καθήκοντος τους αλλά χρειαζόμαστε και τη στήριξη του κράτους.

Οι νέοι μας έδειξαν τον δρόμο που οδηγεί στην υγιή ενασχόληση. Εμείς έχουμε υποχρέωση απέναντι στη νεολαία μας και δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε να βαδίσουν σε δύσβατα μονοπάτια.

* Δήμαρχος Δερύνειας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy