Οι νέοι μας έχουν λόγο και ρόλο

Της Χρυστάλλας Αντωνίου*

«Είμαι επαναστάτης εγώ. Εν καταλάβω. Ούτε για εκλογές, ούτε για ψήφους. Ούλλοι τους το ίδιον πράμαν είναι…»

Κάπως έτσι. Η απόλυτη σύγχυση. Επανάσταση όμως δε σημαίνει ότι στα 18 μου αποποιούμαι του δικαιώματός μου να ψηφίζω. Ότι δε θέλω ούτε εκλογικό βιβλιάριο να έχω, ούτε να αποφασίζω με την ψήφο μου για το μέλλον μου.

Δεν είναι επανάσταση να καταγράφονται υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογές και να προτιμούμε να κατακρίνουμε ισοπεδωτικά τους πάντες και τα πάντα.

Η νεολαία δεν χρειάζεται και δεν ακούει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Ούτε και απογοητεύεται όμως. Η σημερινή νέα γενιά κρατά στα χέρια της την ανατροπή και από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το δικό της μέλλον.

Στις 18 του Δεκέμβρη, την ερχόμενη Δευτέρα, κλείνει ο εκλογικός κατάλογος. Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι πολλοί νέοι συνεχίζουν να αρνούνται να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που τους δίνει η εκλογική διαδικασία.

Το κάλεσμα είναι πολύ συγκεκριμένο. Έχουμε να μάθουμε από την ιστορία μας. Μας κοιτούν και αγωνιούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

Να βάλουμε επιτέλους τελεία και να τερματίσουμε την παραφιλολογία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων. Να κάνουμε τη διαφορά -οι νέοι να κάνουν τη διαφορά- τις επόμενες πολύ λίγες μέρες και να σηκώσουμε κεφάλι.

Να υψώσουμε ανάστημα και ως γονείς για να δείξουμε το δρόμο στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Στην Κύπρο του ’30, του ’50, του ’70 φάνταζαν απόμακρες οι κατακτήσεις και δικαιώματα των πολλών. Οι αγώνες και οι θυσίες με πρωτοπόρο το Λαϊκό Κίνημα είχαν ως αποτέλεσμα την αξιοπρεπή διαβίωση και πιο ανθρώπινη ζωή.

Ας μην επιτρέψουμε άλλο να μένουμε απλοί θεατές, που αυτό σημαίνει πως γινόμαστε συνεργοί στο έγκλημα εις βάρος του λαού και του τόπου μας.

Η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει. Ας γίνει υπόθεση όλων η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Ανάμεσα στους υποψήφιους Προέδρους για την Κυπριακή Δημοκρατία ξεχωρίζει η υποψηφιότητα ενός νέου, έντιμου, γεμάτου όρεξη ανθρώπου, του Σταύρου Μαλά. Ενός ανθρώπου που είναι ένας από εμάς. Που αφουγκράζεται και συμμερίζεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων. Ενός ανθρώπου που έβαλε προτεραιότητα και γνοιάζεται για τη νεολαία. Που δεν τον ικανοποιούν καθόλου τα αδιέξοδα και κατανοεί πλήρως από πού προέρχεται αυτή η στάση.

Αν για κάποιους έγιναν συνηθισμένες εικόνες, θλιμμένοι ηλικιωμένοι ή νέοι στα παγκάκια με κατεβασμένο το βλέμμα και το κεφάλι, αν κάποιοι συμβιβάστηκαν με τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στα θέματα υγείας, κοινωνικής πολιτικής και σε πολλά άλλα ζητήματα, εμείς λέμε τέρμα!

Το κάλεσμα απευθύνεται σε κάθε πολίτη για να αναλογιστεί τα χιλιάδες προβλήματα που έφεραν στα νοικοκυριά και στην καθημερινότητά μας οι πολιτικές της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, οι οποίοι πορεύτηκαν χέρι – χέρι με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η ζωή μας μπορεί να γίνει καλύτερη. Οι νέοι της Κύπρου έχουν λόγο και ρόλο. Ας κάνουν την επανάστασή τους. Ας δώσουν το μήνυμά τους. Η αποχή και η απαξίωση λειτουργεί εις βάρος τους. Αξιοποιώντας τη δυναμικότητα, την άποψη και τη ζωντάνια, που είναι χαρακτηριστικά της νεολαίας, ας συστρατευτούμε για να ξημερώσουν οι μέρες που θέλουμε.

* Μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ, Επαρχιακή Γραμματέας ΑΚΕΛ Λάρνακας

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy