Οι νέοι ζήτησαν επανένωση και απαλλαγή από την κατοχή

Εθνικιστικό παραλήρημα από τη νεολαία του ΔΗΣΥ η οποία μετέτρεψε την πορεία σε εθνικιστικό πανηγύρι

 

Με μαζική παρουσία φοιτητών και μαθητών πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και την Παγκύπρια Συντονιστική Μαθητών (ΠΣΕΜ) στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού.

Οι φοιτητές και οι μαθητές διατράνωσαν τη θέληση της νέας γενιάς για απαλλαγή από την κατοχή και επανένωση της Κύπρου.
Στην εκδήλωση αναγνώστηκε το κοινό ψήφισμα ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ, που καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο ψήφισμα ότι «το κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου. 43 χρόνια μετά από τα θλιβερά γεγονότα του 1974, το ξενοκίνητο πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και την εισβολή του Αττίλα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας συνεχίζεται παράλληλα με τον παράνομο εποικισμό των εδαφών μας… Το status quo της κατοχής, καθώς και το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη νεολαία μας, αλλά και για το σύνολο των Κυπρίων, που συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον», σημειώνεται.

Εθνικιστικό παραλήρημα από τη νεολαία του ΔΗΣΥ

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της, η Προοδευτική καταδικάζει τη στάση της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορίας και της νεολαίας του ΔΗΣΥ, αφού όπως τονίζει παρά την πενιχρή τους παρουσία απέδειξαν ότι ο εθνικισμός στις τάξεις τους καλά κρατεί. “Την ίδια ώρα που δήθεν αγωνίζονται για λύση του κυπριακού προβλήματος και διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που δήθεν προωθούν την επαναπροσέγγιση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, βροντοφώναζαν σήμερα: «Τούρκοι θα πεθάνετε σε χώμα ελληνικό», «Τούρκος καλός μόνο νεκρός», «Η Κύπρος είναι ελληνική». Αυτό το εθνικιστικό παραλήρημα το μόνο που αποφέρει είναι την εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων της Άγκυρας, αφού με αυτά τα μηνύματα προωθείται η διαιώνιση του στάτους κβο και η διχοτόμηση της πατρίδας μας”, τονίζει η Προοδευτική διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στον εθνικισμό και το σοβινισμό, υπέρ της απελευθέρωσης και της επανένωσης του τόπου και του λαού μας.

Η ΝΕΔΗΣΥ μετέτρεψε την πορεία σε εθνικιστικό πανηγύρι

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ χαιρετίζει τις μαχητικές εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους από τη φοιτητιώσα και μαθητιώσα νεολαία του τόπου μας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ανήμερα της 34ης μαύρης επετείου. Με ανακοίνωσή της καταδικάζει επίσης τη στάση της νεολαίας του ΔΗΣΥ, της φοιτητικής παράταξης της Πρωτοπορίας και της μαθητικής τους κίνησης ΜΑΚΙ. «Η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος μετέτρεψε την πορεία της ΠΣΕΜ ουσιαστικά, σε ένα εθνικιστικό πανηγύρι, όπου ο εθνικιστικός τους εαυτός αναμετρήθηκε με το επαναπροσεγγιστικό τους προσωπείο», καταγγέλλει η ΕΔΟΝ.

Πικετοφορία διαμαρτυρίας στο Λονδίνο

Στο μεταξύ πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο πραγματοποίησε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή τη συμπλήρωση 34 ετών από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy