Οι νεοναζί της Combat 18 ετοίμαζαν κτύπημα κατά Κυπρίων φοιτητών

  • «Σε τρία λεπτά ….και άντε γεια»
  • Αποκαλυπτικό διάλογο κατέγραψε η ΕΛΑΣ μεταξύ των μελών της οργάνωσης.
  • Διερευνάται διασύνδεση με την Χρυσή Αυγή.

 

Κτύπημα κατά του οικήματος και των στελεχών της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών στην Αθήνα φαίνεται να προετοίμαζαν τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Combat 18 τα οποία συνελήφθησαν και κρατούνται από τις Ελληνικές Αρχές  για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση μετά από σειρά εμπρηστικών επιθέσεων σε διάφορους χώρους.


 

Ανάμεσα στους διαλόγους μεταξύ των μελών της οργάνωσης που κατέγραψε ο «κοριός» της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν και ο εξής διάλογος μεταξύ των δύο -εκ των τεσσάρων- κατηγορουμένων που κρίθηκαν προφυλακιστέοι:

Κατηγορούμενος 1: Που είναι; Πόσοι είναι αυτοί;

Κατηγορούμενος 2: Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών. Τώρα πήγα παραγγελία. Τσε Γκεβάρες μέσα, σφυροδρέπανα και τέτοια.

Κατηγορούμενος 1: Ποια οδός είναι;

Κατηγορούμενος 2: Κηφισίας και Αλεξάνδρα γωνία… στο στενάκι. Τρία μηχανάκια θέλουμε… Και ένας να τραβάει βίντεο, γιατί είναι τελείως γελοία η φάση. Ούτε ρίσκα, ούτε τίποτα. Σε τρία λεπτά τους χτυπήσαμε, τους πήραμε τα κινητά, τους κλείνουμε και την πόρτα και άντε γεια.


Το ερώτημα που τίθεται με αφορμή το διάλογο για κτύπημα στο οίκημα της Προοδευτικής είναι κατά πόσο στην Combat 18 συμμετέχουν και Κύπριοι νεοναζί κι αν υπάρχει παρακλάδι της οργάνωσης και στην Κύπρο.

Image may contain: one or more people, people standing and indoor
Το οίκημα της Προοδευτικής ΚΦ στην Αθήνα

 

Η ΕΛ.ΑΣ. διερευνά διασύνδεση με την Χρυσή Αυγή

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν τέσσερις εκ των επτά κατηγορούμενων για συμμετοχή στην νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18/Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές». Κατά την αποχώρησή τους από τα δικαστήρια, οι τέσσερις προφυλακισθέντες φώναζαν «Όχι φυλακές για τους εθνικιστές». Από το παρελθόν των συλληφθέντων αλλά και από τις συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να υπάρχει διασύνδεση με την Χρυσή Αυγή.

Την 3η Ιανουαρίου, η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε την επικοινωνία ενός 35χρονου από το Χαϊδάρι που συνελήφθη για συμμετοχή στους «C18/Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές» με άγνωστο συνομιλητή του. Το περιεχόμενο της κουβέντας τους επιβεβαιώνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Ελλάδα, την πεποίθηση ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις της άκρας Δεξιάς αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και διατηρούν ιδεολογικούς και όχι μόνο δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή.

Ο 35χρονος μετείχε στον επιχειρησιακό βραχίονα των ΑΜΕ καθώς το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου ανέλαβε να υλοποιήσει τις δράσεις της ομάδας. Φέρεται να είναι παλιό μέλος της Χρυσής Αυγής, όπως άλλωστε και ο 44χρονος άμεσος συνεργός του, μαζί με τον οποίο έφεραν εις πέρας τις περισσότερες «δράσεις» των «Μαιάνδριων».
Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε επαφές τους με την ακροδεξιά ομάδα «Απέλλα» αλλά και τη «Χρυσή Αυγή». Τη 12η Νοεμβρίου, για παράδειγμα, ο 35χρονος αποκαλύπτει σε συνομιλητή του ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με μέλος της Χρυσής Αυγής το οποίο και κατονομάζει, ενώ δύο εικοσιτετράωρα αργότερα ανακοινώνει μέσω τηλεφώνου ότι «στο εξής θα συμμετέχει σε δράσεις με τους “ΑΜΕ” και τη “Χρυσή Αυγή”».


 

Την επομένη της αιματηρής επίθεσης κρανοφόρων στο στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά, οι δυο τους επιχαίρουν για τον τραυματισμό της συνηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου:
«Α: Στη «Φαβέλα» τους τσακίσανε στο ξύλο, ε;
Β: Ναι ρε, αυτοί πρέπει να ήτανε του Πειραιά, ε;
Α: Το πήρε πάνω του ο άλλος. Αυτό βλέπω από τις αναρτήσεις του. Αφού ρε οι άλλοι το αρνούνται και επίσημα με το Μιχαλολιάκο.
Β: Ναι, εντάξει, ωραία πάντως, τσακίσανε γούσταρα που τσακίσανε μία κ… (χυδαία έκφραση) τη δικηγόρο.
Α: Του Φύσσα, ναι.»


 

 

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy