Η ΟΕΒ επαναφέρει θέμα ποινικοποίησης του δικαιώματος της απεργίας

Θέμα ποινικοποίησης του δικαιώματος στην απεργία επαναφέρει η ΟΕΒ, χαρακτηρίζοντας ως αυθαίρετες και παράλογες» τις απαιτήσεις ομάδων εργαζομένων. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΟΕΒ επιτέθηκε στους εργαζόμενους στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας καθώς και της Συνεργατικής, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση και τη Βουλή να προωθήσουν την «ψήφιση Νόμου που θα ρυθμίσει την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, έτσι ώστε να προστατεύεται το κοινωνικό σύνολο και η εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας από αυθαίρετες και παράλογες απαιτήσεις ομάδων εργαζομένων», όπως αναφέρει η οργάνωση των εργοδοτών.

Μάλιστα καλεί τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών «να χαμηλώσουν τους τόνους» και να παρακαθίσουν σε διάλογο με το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ για το υπό συζήτηση σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης από τη ΣΚΤ κάνει λόγο για «εξωφρενική πίεση από μια Συντεχνία με σκοπό την εξασφάλιση παράλογων πληρωμών στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν», όπως αναφέρει.

Σημειώνεται ότι το θέμα της ρύθμισης του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες έχει λυθεί από το 2004 με τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, η οποία ενσωματώθηκε και στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Ωστόσο, οι εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και ο ΔΗΣΥ επιχείρησαν πάμπολλες φορές τα τελευταία χρόνια να ανοίξουν ξανά το θέμα.

Μάλιστα το 2016 ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου για ποινικοποίηση του δικαιώματος στην απεργία, ωστόσο αναγκάστηκε να την αποσύρει υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy