Η ώρα της αλήθειας για το λιμάνι

Του Τάσου Περδίου

Όλες οι ενδείξεις από τη μέχρι στιγμής διαδικασία ανάθεσης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας συγκλίνουν σε ένα πράγμα: Ότι η ισραηλινή κοινοπραξία “AMPA Ltd & Israel Shipyards Ltd” διατηρεί υπαρκτό και πολύ σοβαρό ενδιαφέρον να υλοποιήσει το έργο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί έχουν κάνει την πιο εκτεταμένη προεργασία ξοδεύοντας μέχρι στιγμής μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Έχουν πραγματοποιήσει απανωτές επισκέψεις στο χώρο και θέλουν πραγματικά να κάνουν τη Λάρνακα προορισμό κρουαζιέρας. Το σχέδιό τους κουμπώνει τέλεια και με γεωγραφικούς όρους.

Την περασμένη Τετάρτη, 6 Ιουνίου, ο δήμαρχος, με την ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου έστειλε μια επιστολή στην Υπουργό Μεταφορών και Έργων με την οποία ξεκαθαρίζει στην κυβέρνηση για πολλοστή φορά ότι δεν αποδέχεται βιομηχανικές – ενεργειακές χρήσεις στο λιμάνι. «Δεν γίνονται αποδεκτές

δραστηριότητες που έχουν σχέση με υγρή λάσπη, χειρισμό εκρηκτικών και ραδιενεργών υλικών, χειρισμό αποβλήτων γεωτρήσεων, μονάδα παραγωγής υγρής λάσπης και γενικότερα οποιεσδήποτε παρεμφερείς και συναφείς δραστηριότητες με τις πιο πάνω, που θα καθιστούν το λιμάνι βιομηχανικό και ενεργειακό. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η πιο πάνω θέση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει αναφερθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για το λιμάνι – μαρίνα και έχουμε τη διαβεβαίωσή τους ότι η πιο πάνω θέση θα γίνει απόλυτα σεβαστή και δεν προκαλεί οποιαδήποτε προβλήματα στη διαδικασία. Επίσης, με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία που έχει για την πόλη η άρση της απαράδεκτης ενέργειας επιβολής Μπλαφόν στις εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού, το οποίο αποτελεί επίσης ακόμα ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη και εξέλιξη του λιμανιού». Αυτά γράφει ο δήμαρχος εκ μέρους της πόλης.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ισραηλινοί, ακόμα και αν ενδιαφέρονταν να εντάξουν αυτές τις αναπτύξεις στο χώρο του λιμανιού, έχουν καταλάβει ότι είναι ενάντια στη θέληση της πόλης και έχουν εγκαταλείψει αυτές τις σκέψεις. Το σχέδιό τους προχωρά χωρίς εγκαταστάσεις της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. Αλήθεια είναι επίσης ότι το πραγματικό σοβαρό πρόβλημα είναι το πλαφόν στο εμπόριο και είναι λογικό. Είναι εξωφρενικό και γελοίο να καλείς τον άλλο να επενδύσει, αλλά να του λες ότι θα κερδίσει μέχρι εκεί που θέλεις εσύ, επειδή πρέπει να κερδίσουν περισσότερα κάποιοι άλλοι.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση έχει όραμα για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, γιατί την παρακωλύει εμπράκτως; Γιατί επιμένει να βάλει από την πίσω πόρτα τις εταιρείες υδρογονανθράκων και γιατί δεν κάνει κάτι για το πλαφόν;

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy