Η ώρα της αλήθειας για τράπεζες, αλλά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια

  • Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική ανακοινώνουν εντός της εβδομάδας τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2017

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία θεωρούνται το μεγαλύτερο βαρίδι για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Εντός της προσεχούς εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα ετήσια αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής, για το 2017. Αύριο Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα συνέλθει το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου για να εξετάσει τα αποτελέσματα του συγκροτήματος, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνάντησης, στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Επίσης την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα συνέλθει το ΔΣ της Ελληνικής για να εξετάσει τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 1η Μαρτίου, πριν την έναρξη της χρηματιστηριακής συνάντησης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η προσοχή στρέφεται στην επίδραση του νέου λογιστικού πρότυπου ΔΠΧΑ 9, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018, καθώς και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι η επίδραση της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 αναμένεται να ανέλθει στα 250-300 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των προβλέψεων για απομείωση των δανείων. Η τράπεζα εκτιμά ότι η επίδραση του ΔΠΧΑ 9 αναμένεται να είναι διαχειρίσιμη και εντός των κεφαλαιακών σχεδιασμών του Συγκροτήματος. Επίσης ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να εξετάζει ευκαιρίες, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες της αγοράς, για να εκδώσει μέχρι και 1,5% Ομόλογο Πρόσθετων Κεφαλαίων Κατηγορίας 1 και/ή Ομόλογο Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης, στο σύντομο μέλλον, για να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος.

Το 2016 η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε ζημιές ύψους 64 εκατ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 11 δισ. ευρώ. Επίσης το ποσοστό κάλυψης (προβλέψεις) λαμβάνοντας υπόψιν τα συμβατικά υπόλοιπα των δανείων, ανήλθε στο 54%.

Σημειώνεται ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2017 η τράπεζα κατέγραψε ζημιές ύψους 553 εκατ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στα 9,2 δισ. ευρώ. Επίσης το ποσοστό κάλυψης λαμβάνοντας υπόψιν τα συμβατικά υπόλοιπα των δανείων, ανήλθε στο 62%.

Ελληνική Τράπεζα

Η Ελληνική ανακοίνωσε ότι η επίδραση της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 αναμένεται να ανέλθει στα 25-50 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2016 και στις αρχές του 2017, η τράπεζα δέσμευσε εξωτερικούς συμβούλους που διενέργησαν ανάλυση ανοίγματος (gap analysis) της τρέχουσας θέσης, καθώς και μια προκαταρκτική μελέτη ποσοτικών επιπτώσεων (QIS). Η ανάλυση του ανοίγματος σε υψηλό επίπεδο επεσήμανε τα κενά της τράπεζας στην εφαρμογή των απαιτήσεων του ∆ΠΧΑ 9, ενώ η μελέτη ποσοτικών επιπτώσεων παρείχε μια ένδειξη της επίδρασης του ∆ΠΧΑ 9 στις προβλέψεις. Το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης έδειξε ότι η κερδοφορία ή τα εποπτικά κεφάλαια του Ομίλου θα επηρεαστούν αρνητικά, αν και οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές.

Το 2016 η Ελληνική κατέγραψε ζημιές ύψους 63,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 2,34 δισ. ευρώ. Επίσης ο δείκτης κάλυψης (προβλέψεις) ανήλθε στο 56,6%, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν και τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, ο δείκτης ανήλθε στο 111,9%.

Σημειώνεται ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2017 η τράπεζα κατέγραψε ζημιές ύψους 17,8 εκατ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Ομίλου μειώθηκαν στα 2,33 δισ. ευρώ. Επίσης ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 61,4%.

Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα

Η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα έχει περιθώριο για δημοσιοποίηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων μέχρι το τέλος Απριλίου, αφού επί του παρόντος δεν είναι ενταγμένη στο χρηματιστήριο.

Η ΣΚΤ ανακοίνωσε ότι η επίδραση του ΔΠΧΑ 9 αναμένεται να ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ και ότι είναι διαχειρίσιμη.

Το 2016 η ΣΚΤ κατέγραψε κέρδη ύψους 28,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στα 7,2 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις στο 45,3%.

Επίσης το πρώτο εννεάμηνο η ΣΚΤ κατέγραψε ζημιές ύψους 63,3 εκατ. ευρώ. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό κάλυψης ανήλθε στο 45,29%.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Στο ακουστικό πωλήσεις δανείων 2,5 δισ. ευρώ

Τα αποτελέσματα των τραπεζών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όπως αποκάλυψε ήδη η εφημερίδα μας, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για πώληση πακέτων δανείων, μέχρι 2,5 δισ. ευρώ. Τα δύο «κλειδιά» για προώθηση των συμφωνιών είναι πρώτον οι προβλέψεις των τραπεζών και δεύτερον οι πιθανές αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, όσον αφορά το νομικό καθεστώς.

Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, ζήτησε επίσπευση των εκποιήσεων αλλά και μέτρα για διευκόλυνση της διαδικασίας πώλησης δανείων, όπως η τιτλοποίηση δανείων. Συγκεκριμένα, ζήτησε «διορθωτικές κινήσεις» στο νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό την επίσπευση των εκποιήσεων, αλλαγές στο πλαίσιο αφερεγγυότητας και προώθηση του νομοσχεδίου που αφορά την τιτλοποίηση δανείων. Μάλιστα σε δημόσια δήλωσή της η Ντανιέλ Νουί διεμήνυσε ότι «απαιτούνται επιπρόσθετες και συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλιστεί περαιτέρω πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ενώ κάλεσε τις τράπεζες «να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy