Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν φεύγει από την Κύπρο, δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν φεύγει από την Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή, στην έδρα του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Στέφαν Ντούτζαρικ, κάνοντας λόγο για παραποίηση δηλώσεων της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών ΜΜΕ, ζητήθηκε από τον κ. Ντούτζαρικ να σχολιάσει ή να διαψεύσει δημοσιεύματα περί δηλώσεων της κ. Σπέχαρ για ενδεχόμενο απόσυρσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Θα πρέπει να τα απορρίψω. Ο ΟΗΕ δεν φεύγει από την Κύπρο. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ έχει μια αποστολή, που της έχει αναταθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε. Αυτή η αποστολή, σημείωσε, «συνεχίζει να υφίσταται, ο ΟΗΕ θα παραμείνει, υποστηρίζοντας την Κύπρο, το λαό της Κύπρου και νομίζω από ότι αντιλαμβάνομαι ότι έγινε παραποίηση (των δηλώσεων) της Ειδικής Αντιπροσώπου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, ο εκπρόσωπος του ΓΓ είπε ότι η αποστολή «είναι εκεί για να συνεχίσει να ελέγχει τη γραμμή (κατάπαυσης του πυρός) μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Δεν είναι, διευκρίνισε, «θέμα διατήρησης της ειρήνης. Κανείς δεν θα μπορούσε να πει ποτέ ότι η Κύπρος είναι σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε διένεξη. Επικρατεί ειρήνη», σημείωσε.

«Αυτό που επιδιώκουμε και αυτό που θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να είμαστε στη διάθεση των πλευρών στην Κύπρο για να βοηθήσουμε στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Ντούτζαρικ. Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ είναι να παραμείνει επί του εδάφους, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφορά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από άλλες αποστολές ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι κατά την άποψη του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι σαφής η ανάγκη για την ύπαρξη μιας ειρηνευτικής αποστολής, αν και μικρότερης συγκριτικά με τις ειρηνευτικές αποστολές που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά, πρόσθεσε, «η ανάγκη παραμένει». 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy