Η παχυσαρκία κληρονομείται στο παιδί από τον πατέρα

Οι διατροφικές υπερβολές του πατέρα μπορεί να «ενσωματωθούν» στο dna του και να κληρονομηθούν από το παιδί, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας αυτής, τα γονίδια που ελέγχουν την όρεξη προσαρμόζονται στις συνήθειες του μπαμπά και «περνάνε» στις συνήθειες του παιδιού. Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση Λαμαρκιανής κληρονομιάς, ή επιγενετικής, ένας όρος που θα πρέπει να συνηθίσουμε, αναφέρει ο Romai Barres, που είναι στο team των ερευνητών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μάλιστα ότι αν ο πατέρας έκανε «δαχτυλίδι» για να μειώσει το βάρος του, τότε τα παιδιά που είχαν γεννηθεί πριν και μετά από αυτή τη θεραπεία είχαν και μια τάση συγκέντρωσης διαφορετικού ποσοστού λίπους.

Πρόκειται για την κληρονομιά των κεκτημένων συνηθειών, όπως έλεγε ο Λαμάρκ. «Η έρευνά μας θα μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή της συμπεριφοράς του πατέρα, ειδικά πριν από τη σύλληψη,” λέει ο Barres. “Ο καθένας ξέρει ότι μια έγκυος γυναίκα πρέπει να προσέξει να μην πίνει, να μην μολύνει το σώμα της κτλ, τώρα οι συστάσεις θα πρέπει να απευθύνονται και στους άνδρες, πριν από τη σύλληψη», τονίζουν οι επιστήμονες.

lifo.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy