«Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική το 2016»

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι “απογοητευτική” την επόμενη χρονιά, ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε άρθρο της που φιλοξενείται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα συμβάλλουν στην αβεβαιότητα και τον υψηλότερο κίνδυνο οικονομικής ευπάθειας παγκοσμίως.

Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και η υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες που βασίζονται σε αυτές, ενώ ο χρηματοπιστωτικός κλάδος σε πολλές χώρες έχει ακόμα αδυναμίες και οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται στις αναδυόμενες αγορές, πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

“Όλα αυτά σημαίνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση το 2016”, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η χαμηλή παραγωγικότητα, η γήρανση του πληθυσμού και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η έναρξη εξομάλυνσης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και η στροφή της Κίνας προς μια ανάπτυξη εστιασμένη στην κατανάλωση είναι “απαραίτητες και υγιείς” αλλαγές αλλά χρειάζεται να γίνουν με όσο τον δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ομαλό τρόπο.

Υπάρχουν “πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις”, με την προοπτική αύξησης των επιτοκίων να έχει ήδη συμβάλει στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για κάποιους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, ανέφερε η Λαγκάρντ.

Πρόσθεσε ότι ενώ χώρες, άλλες εκτός των ιδιαίτερα ανεπτυγμένων οικονομιών, είναι σε γενικές γραμμές καλύτερα προετοιμασμένες για υψηλότερα επιτόκια απ` ό,τι στο παρελθόν, η ίδια ανησυχεί για την ικανότητά τους να απορροφούν τους κραδασμούς.

Προειδοποίησε ότι η άνοδος των επιτοκίων των ΗΠΑ και η ισχυροποίηση του δολαρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε αθέτηση πληρωμών και αυτό στη συνέχεια θα μπορούσε να “μολύνει” τις τράπεζες και τα κράτη.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy