Η ΠΓΔΜ αρνείται ότι κατασκόπευε τη Σερβία

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ αρνήθηκε επίσημα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Βελιγραδίου περί «κατασκοπευτικής δράσης» εις βάρος της σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία κατηγόρησε την ΠΓΔΜ για κατασκοπεία και στη συνέχεια ανακάλεσε την διπλωματική της αποστολή από τη χώρα. Οι σχέσεις των δυο χωρών έφτασαν σε… διπλωματικό ναδίρ μέσα σε μια ημέρα.

Η ΠΓΔΜ, χθες, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης υπογράμμιζε την ανάγκη μη εξαγωγής «βιαστικών συμπερασμάτων», αλλά και της διατήρησης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο πρώην γιουγκοσλαβικών χωρών.

Σήμερα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της χώρας του «ούτε είχε πρόθεση, ούτε έδωσε εντολές, ούτε τέλεσε κατασκοπευτικές δράσεις εναντίον κάποιας γειτονικής χώρας, περιλαμβανομένης της Σερβίας» και υπογράμμισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

Υπενθύμισε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ «έχουν νιώσει τις συνέπειες της παράνομης παρακολούθησης των επικοινωνιών και γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό».

Όπως είπε, μόλις το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ενημερώθηκε επίσημα, μέσω νότας, για την ανάκληση του προσωπικού της σερβικής πρεσβείας, ο ίδιος επιδίωξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ωστόσο αυτός δεν απάντησε.

Από τις δυο πρωτεύουσες έγινε γνωστό ότι πρόκειται να υπάρξει εντός της ημέρας τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy