Η Πλατεία Ελευθερίας ως μια πηγή οικονομικής και περιβαλλοντολογικής ανάπτυξης

Του Δρ. Ανδρέα Μασούρα*

Σε κάθε Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα υπάρχει ένας χώρος αναφοράς τόσο για τους ξένους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους κατοίκους. Στη Λευκωσία η δημιουργία μιας πλατείας – ως χώρου αναφοράς- έχει καταστεί αδύνατη τα τελευταία χρόνια προκαλώντας αρκετά προβλήματα τόσο στον οικολογικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Οι κάτοικοι της Λευκωσίας αναμένουν εδώ και αρκετά χρόνια την αξιοποίηση του χώρου της πλατείας Ελευθερίας και τη δημιουργία μιας σύγχρονης πλατείας που θα δώσει οικονομική και οικολογική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Εγκλωβισμένοι σε ένα στείρο δημιουργικό περιβάλλον από τους ιθύνοντες, οι Λευκωσιάτες βλέπουν να μην υπάρχει καμία πηγή πρασίνου στην πρωτεύουσα. Η ανάπλαση του χώρου της παλιάς πλατείας Ελευθερίας θα μπορούσε να αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στους πολίτες- καταναλωτές όσο και στους καταστηματάρχες.

Η πρωτεύουσα δεν έχει πλέον κανένα χώρο πρασίνου με το γεγονός αυτό να προκαλεί πολλαπλά οικολογικά και καλαισθητικά ζητήματα. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη επιτρέπει την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης στους πολίτες της αλλά και την προώθηση πράσινων χώρων σε κεντρικά σημεία της. Κι εφόσον στη Λευκωσία δεν έχουμε τα μεγάλα πάρκα η δημιουργία της πλατείας Ελευθερίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χώρο πρασίνου όπου θα έδινε πνοή σε ένα οικολογικό σχέδιο πράσινης ανάπλασης ολόκληρης της πόλης. Θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια οικολογική προσέγγιση του τρόπου διαβίωσης και αναπαλαίωσης της εντός των τειχών πόλης.

Η Λευκωσία περιβάλλεται με τσιμέντο και ακαλαίσθητα κτίρια, θύμα κι αυτή της άναρχης ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχει ένας χώρος περιβαλλοντολογικής ανάπτυξης με εξαίρεση κάποια διάσπαρτα δέντρα που κάθε άλλο παρά ενισχύουν την οικολογική εικόνα. Μια σύγχρονη πόλη επιβάλλεται να έχει τους οικολογικούς της χώρους οι οποίοι εκτός των άλλων περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων της αποτελούν και πόλο έλξης για τους τουρίστες ξένων χωρών που αναζητούν μιαν εικόνα οικεία ως προς αυτούς.

Παράλληλα, η καθυστέρηση της ανοικοδόμησης της πλατείας Ελευθερίας έχει προκαλέσει έντονα οικονομικά προβλήματα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Μακαρίου αφού ο άλλοτε εμπορικός αυτός δρόμος βρίσκεται πλέον αποκομμένος από την υπόλοιπη εμπορική Λευκωσία.

Η πρωτεύουσα μοιράστηκε μία φορά με την τουρκική εισβολή το 1974 και σήμερα οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι έχουν κόψει στα δύο τις εμπορικές της οδούς αφήνοντας σχεδόν έρημες τις κεντρικές, οικονομικές της αρτηρίες.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης η εσωτερική αγορά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο εμπόριο και στην μεσαία- αστική τάξη των εμπόρων και των καταστηματαρχών. Πως, όμως, θα μπορέσει να αναπτυχθεί το εμπόριο όταν ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης βρίσκεται αποκομμένο και αφημένο στην παρακμή λόγω της καθυστέρησης των αναπτυξιακών έργων;
Ασφαλώς και η δημιουργία της πλατεία Ελευθερίας δεν αποτελεί πανάκεια για όλα τα προβλήματα της πρωτεύουσας. Θα μπορούσε, όμως, να αποτελέσει το έναυσμα για μια οικονομική και οικολογική άνθιση σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα και τις σύγχρονες πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης.

*Πανεπιστημιακός. Τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Πανεπιστημίου Νεάπολις.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy