Οι Πλάτρες έβαλαν πλώρη για ανάκτηση της φήμης τους

Προωθούνται έργα και δράσεις με στόχο να ξαναπάρει η περιοχή το ρόλο της στον ορεινό τουρισμό

Την αίγλη που είχαν στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, ως το πιο φημισμένο ορεινό θέρετρο της Κύπρου, προσβλέπει να επανακτήσει η κοινότητα των Πλατρών μέσα από μια σειρά έργων και δράσεων που προγραμματίζει η Τοπική Αρχή, ελπίζοντας και στην υλοποίηση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση και αφορούν την προώθηση της τουριστικής και γενικότερα της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους.

Σημαντικός ρόλος σε αυτή την προσπάθεια αποδίδεται στην ήδη υφιστάμενη τουριστική υποδομή και ειδικότερα στα ιστορικά ξενοδοχεία που για πολλές δεκαετίες λειτουργούν στις Πλάτρες και βέβαια στον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο που χαρακτηρίζει την περιοχή.

Ένα από τα νέα έργα που προγραμματίζει η κοινότητα και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στη γενικότερη ελκυστική εικόνα που επιδιώκεται, είναι το Ανοικτό Μουσείο που, όπως εξηγεί ο κοινοτάρχης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, θα συνθέτει την ιστορία των Πλατρών μέσα από κάποιες κατασκευές που θα τοποθετηθούν σε διάφορα καίρια σημεία γύρω από την κοινότητα, διασκορπισμένες στον κεντρικό δρόμο γύρω από την κοινότητα.

Το έργο αυτό προωθείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων και η επιχορήγησή του θα στηριχθεί από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα. Πρώτο βήμα για τη δημιουργία του Ανοικτού Μουσείου αποτελεί η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου «Γιώργος Σεφερης» που στεγάζεται στην ιστορική Αγορά των Πλατρών και από μόνο του συνιστά ένα διαδραστικό μουσειακό χώρο της ιστορίας και της παράδοσης της κοινότητας.

Πέραν τούτου, προωθείται η βελτίωση μικρών αλλά σημαντικών μονοπατιών που είναι διασκορπισμένα στην περιοχή του χωριού, με στόχο να έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης να τα περπατήσει αφού είναι απρόσιτα με τη χρήση αυτοκινήτου και να χαρεί την ομορφιά που προσφέρουν τα άγρια αρωματικά φυτά και γενικότερα η χλωρίδα της περιοχής. Για προστασία αυτής της φυσικής ομορφιάς, προωθείται παράλληλα και η δημιουργία κέντρου προστασίας του δάσους των Πλατρών από πυρκαγιές και άλλους κινδύνους, με την αγορά drone, το
οποίο, σε περίπτωση ανάγκης, θα δίνει άμεση εικόνα και ενημέρωση, ώστε έγκαιρα να λαμβάνονται μέτρα και να προλαμβάνονται οι επιπτώσεις από μια πυρκαγιά.

Platres

 

Ταυτόχρονα, με την εξασφάλιση χρηματοδότησης €300.000 επίσης από ευρωπαϊκά προγράμματα, το Κοινοτικό Συμβούλιο προχωρά με τη βελτίωση και ενίσχυση της σηματοδότησης, την αναβάθμιση της ιστοσελίδας των Πλατρών και τη δημιουργία ενός e-bike center μέσα από το οποίο θα προωθείται η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Αυτή την περίοδο και μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται ότι θα υπάρξει αυξημένη τουριστική κίνηση στις Πλάτρες, με τις διαμονές στα ξενοδοχεία και τις άλλες προσφερόμενες μονάδες να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Κι αυτό, με δεδομένο ότι θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών που προσφέρεται σε ομάδες εργαζομένων από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις αλλά και από γεγονός ότι στην περιοχή λειτουργούν και οργανωμένες μονάδες φιλοξενίας αρκετών επαγγελματικών ομάδων.

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Κοινοτικό Συμβούλιο και αποτελούν «κράχτη», πέραν από το καθιερωμένο Φεστιβάλ Λεβάντας που πραγματοποιείται τον Ιούλιο, ετοιμάζεται μια σειρά άλλων εκδηλώσεων που θα καλύψουν όλο σχεδόν τον Αύγουστο και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, θεματικές μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, master class κεραμικής και ζωγραφικής και παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής από τις 4 μέχρι και τις 18 Αυγούστου. Και έπεται συνέχεια τον Σεπτέμβρη με τη διοργάνωση εκδήλωσης αφιερωμένης στον Γιώργο Σεφέρη που, όπως είναι γνωστό, ύμνησε τις Πλάτρες μέσα από την ποίησή του. Εξάλλου, τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί η καθιερωμένη ανάβαση Πλατρών και το δημοφιλές ράλι ιστορικού αυτοκινήτου.

Μια πρωτότυπη δράση που θεωρείται βέβαιο ότι θα προσελκύσει πολύ κόσμο -και μάλιστα εκτός καλοκαιρινής περιόδου- είναι το Φεστιβάλ Μανιταριού που προγραμματίζεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου. Μια γιορτή μελέτης και γνώσης και βέβαια γαστρονομικής απόλαυσης με επίκεντρο τα πολλά είδη μανιταριών που παράγει η ευρύτερη δασική περιοχή του Τροόδους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy