Η πόλη μάς περιμένει. Για πόσο ακόμα;

Του Χριστάκη Τζιοβάνη*

Ως ΑΚΕΛ, η διαχρονική μας στάση στο Κυπριακό υπήρξε και παραμένει σαφής, συνεπής και σταθερή. Στηρίζουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τις συμφωνίες κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τυγχάνει στήριξης από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η λύση αυτή θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του τόπου και του λαού, καθώς επίσης να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Ηνωμένων Εθνών και τις τέσσερις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιας λύσης που θα περιλαμβάνει σημαντική επιστροφή εδαφών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και τη δυνατότητα εγκατάστασης σε ολόκληρο το νησί. Η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορεί να αποτελέσει μια λειτουργική λύση εφόσον περιλαμβάνει μια ισχυρή ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως επίσης και μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε παρέκκλισή μας από τα συμφωνηθέντα ως προς το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού θα έχει καταστροφικές συνέπειες, με χειρότερη απ’ όλες τη διαιώνιση της κατοχής και των τετελεσμένων. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως μορφή μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μόνη ρεαλιστική και πατριωτική οδός για λύση, απελευθέρωση και επανένωση της χώρας μας.

Η σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για μια νέα εποχή στην οικονομία του τόπου. Είναι μεγάλο σφάλμα να επικεντρώνεται κανείς στατικά στο διαβόητο «κόστος της λύσης» ωσάν αυτό να είναι ένα εφάπαξ ποσό που θα κληθούμε να πληρώσουμε κατά την πρώτη μέρα μετά τη λύση. Σημαντικά ζητήματα όπως η επιστροφή εδαφών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, η ενοποίηση του οικονομικού χώρου σε μια επανενωμένη χώρα και οικονομία, η αύξηση του τουρισμού, οι προοπτικές στη γεωργία, το εμπόριο και τη βιομηχανία είναι τέτοιες που μπορούν να προσδώσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο.

Το ερώτημα στον τίτλο αυτού του κειμένου δεν είναι ρητορικό. Οι τέσσερις δεκαετίες που περάσαμε μακριά από την πόλη μας δεν έσβησαν τη φλόγα για επιστροφή σε αυτήν. Η Αμμόχωστος μάς περιμένει στωική, περήφανη, υπομονετική. Για πόσο όμως; Οι πρόσφυγες φεύγουν από τη ζωή με τον πόνο του ξεριζωμού, τα παιδιά και τα εγγόνια μας γεννιούνται στην προσφυγιά και η πόλη μας ακόμα περιμένει το ανεκπλήρωτο χρέος.

Αυτό το χρέος δεν πρέπει να μείνει ανεκπλήρωτο από τη δική μας γενιά. Εμείς οφείλουμε τώρα, σήμερα, να παραδώσουμε στις νέες γενιές την πόλη τους που τους στέρησε η κατοχή. Εμείς, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουμε το βάρος να μην περάσουν άλλα σαράντα χρόνια. Να μην περάσει καν ούτε ένας ακόμα χρόνος από σήμερα. Τώρα, σήμερα είναι η ώρα.

Η παρούσα διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού δεν πρέπει να αποτύχει. Σε αυτή τη διαδικασία προσβλέπουμε και μέσα από αυτές τις συνομιλίες θα σταματήσει μια για πάντα το στολίδι της Μεσογείου να αποκαλείται η “πόλη φάντασμα”. Γιατί στις καρδιές όλων μας η πόλη μας δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει ως ένα φάντασμα της λήθης.

Εχουμε όραμα για την πόλη μας. Οι πρόσφυγες το γνωρίζουμε, υπομένουμε καρτερικά και αναμένουμε. Η Αμμόχωστος και οι κάτοικοί της, παλιοί και νέοι, θα αποτελέσουν το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο από την πρώτη μέρα της επιστροφής. Γιατί είναι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που θα την ξυπνήσουν από το λήθαργο της προσμονής. Είναι οι άνθρωποί της που θα ξαναδημιουργήσουν δουλειές, εμπόριο, περιβάλλον, ενέργεια, πολιτισμό.

Να είστε βέβαιοι ότι οι τέσσερις δεκαετίες της προσφυγιάς έχουν συσσωρεύσει τόση μεγάλη επιθυμία για επιστροφή, που όταν έρθει εκείνη η μέρα, η δημιουργία θα ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας στιγμή. Από το χτες, από κει όπου αφήσαμε τη ζωή μας.

Ενώνουμε όλοι μαζί την επιθυμία μας για επιστροφή στην πόλη μας, κουβαλούμε στις ψυχές μας την ανεκπλήρωτη επιθυμία όσων έφυγαν και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Μια μέρα που θα μας βρει, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαζί, να δημιουργούμε και να εκπληρώνουμε τα οράματά μας στην πόλη που μας γέννησε. Την Αμμόχωστό μας.

*Υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy