“Η πολιτεία δεν στηρίζει το έργο της Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας”

Αν και η Επιτροπή Θεσμών διαπιστώνει ότι το έργο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας επιτελεί σημαντικό έργο, διαπιστώνει παράλληλα ότι η αρχή δε λαμβάνει την αναγκαία στήριξη από την πολιτεία τόσο σε στελέχη, όσο και σε τεχνική στήριξη, ώστε να υλοποιεί αναπόσπαστα το έργο της.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι την ίδια ώρα υπάρχουν διαπιστώσεις από εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι σημαντικές για τη λειτουργία της Αρχής, όπως τα προβλήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό που διαθέτει η πολιτεία για την Αρχή και η σύγκρουση συμφερόντων δικαστών που προσφέρουν υπηρεσίες στην Αρχή.

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι οι ανακριτές που καλούνται να εξετάσουν παράπονα που υποβάλλονται στην αρχή για ενέργειες της αστυνομίας είναι σχεδόν πάντα αστυνομική σε σύνταξη, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στη διερεύνηση.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη η πολιτεία να δώσει περισσότερα χρήματα και δυνατότητες στην αρχή, αφού η λειτουργία της αφορά το κράτος δικαίου και την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρ. της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι το έργο της Αρχής είναι αξιόλογο, παρά το γεγονός ότι δεν δίνεται επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και κονδύλια για τη λειτουργία της αρχής.

Προβληματίζει ο εντοπισμός από το ΣτΕ για τον ελλιπή προϋπολογισμό και το μειωμένο προσωπικό της αρχής όπως και οι διαπιστώσεις για χρήση πρώην αστυνομικών ως ανακριτών για παράπονα, είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Πρόθεση της επιτροπής θεσμών είναι να συντάξει έκθεση για συζήτηση στην Ολομέλεια, ώστε να σταλούν τα σωστά μηνύματα προς την Εκτελεστική εξουσία για στήριξη και βοήθεια προς την αρχή, ώστε να μην τυγχάνει αμφισβήτησης το έργο της αρχής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy